Хиени в Арктика?

Хиени в Арктика?

24/06/2019 Off By martha

Два зъба, намерени в северозападната част на Канада, потвърждават, че хиените някога са живели в мрачните и студени условия на Арктика преди около един милион години.

Откритите на брега на река Old Crow през 70-те години на миналия век, ново описаните вкаменелости са най-северните доказателства за хиените, съобщават изследователите в списание Open Quaternary. Досега най-северните вкаменелости от хиена в Северна Америка били намерени в Канзас, на около 4000 километра южно от Юконската територия. Новооткритите вкаменелости принадлежат към животни от изчезналия вид Chasmaporthetes, който е живял между 800 000 и 1,4 милиона години. През това време условията в Арктика може би са били дори по-тежки, отколкото днес, с почти постоянен сняг и лед през цялата година.

“Тези нови вкаменелости добавят към географския и биологичния обхват, който хиените биха могли да имат”, казва водещият автор Джак Ценг, палеонтолог в университета в Бъфало в Ню Йорк. Откритието също добавя доказателства, че древните хиени са дошли от своя еволюционен дом в Евразия до Северна Америка през Беринговия мост, пресичайки този северен участък, въпреки хладните условия.Четирите вида живи хиени днес са най-вече ограничени до Африка и са адаптирани за по-ниски савани и по-топла, по-суха среда. Но палеонтолозите знаят за около 70 вида праисторически хиени, намерени навсякъде в Северното полукълбо.

“Ако погледнете само живите видове, изследвате по-малко от 10% от хиеновото разнообразие”, казва Ценг. Chasmaporthetes имали дълги крака в сравнение с модерните хиени и вероятно били по-бързи бегачи и по-добри хищници. “Ние не казваме, че те са ловували възрастни мамути – това би било подвиг за всеки месояден вид по това време”, казва Ценг. “Но млади и дори непълнолетни (африкански) слонове имат способността да забелязват хиени. Виждам, че това е добър аналог, за да интерпретираме как биха могли да ловуват Chasmaporthetes. “

Екипът смята, че е възможно тези арктически хиени да са имали дебела кожа, подобна на тази на мамутите, и че хиените може да са претърпели промени в цвета на козината с сезоните, подобни на това, което се среща днес в арктическите зайци и лисици.

“Не е толкова пресилено да си представим, че тези арктически хиени са били рошави и дори са имали тези промени на козината, с по-светло палто през зимата, така че те да са успешни при лов в снега”, казва Ценг.