Хлябът наш, насъщен

Хлябът наш, насъщен

29/12/2018 Off By nina

За разлика от шоколадовите бисквитки или доматената супа, изобретяването на хляб не може да бъде присъдено на някого. Той се развива до сегашното си състояние в продължение на хилядолетия.

Въпреки че модерната версия на нарязан хляб е сравнително ново изобретение (Wonder Bread започва да продава първия нарязан хляб през 1930 г.), самият хляб е древна храна, която се приготвя вече повече от 22 000 години.

През 2004 г., при разкопки в Израел, учените открили 22 000-годишни зърна от ечемик върху смилащ камък: първите доказателства за обработване на житни зърнени култури. Но тези ранни „хлебни” творения вероятно са били по-скоро „плоски тестени продукти от семена и зърна, печени върху камък или в жар, отколкото стандартен хляб“ споделя за Live Science Хауърд Милър, историк и професор в Lipscomb University в Нашвил, Тенеси.

Хлебните зърна, първите растения, които са били опитомени, за първи път са събрани в дивата природа от натуфийците. Тази мезолитна група от ловци-събирачи е живяла в района на долината на река Йордан в Близкия изток преди около 12 500 години.

“Натуфийците се смятат за първите хора, които първи са заживели, като се прехранват с храни, които прибират от природата, за да станат фермери, които контролират всички аспекти на хранителните доставки, обяснява за Live Science Уилям Рубел, историк и автор на книгата “Хлябът: Световна история. Натуфийците са притежавали инфраструктура за смилане на ечемик и след това да го превръщат  в хляб.”

През следващите няколко хиляди години селското стопанство и отглеждането на зърно се разпространява в Близкия изток и Югозападна Азия чрез търговски контакти с други народи по долината на Нил, Месопотамия и на изток от долината на Инд.

“Хлябът е еволюционната искра, която довежда до развитието на държави и други големи политически единици,” каза Рубел. – Хлябът позволявал натрупването на излишък, така че селата стават по-големи, докато накрая се появяват и реални градове.

Първият известен квасен хляб, приготвен с полудомашна мая, датира от около 1000 г.пр.Хр. е открит в Египет. Въпреки това, учените обсъждат точния му произход, тъй като доказателствата сочат, че месопотамците също са произвеждали хляб, който набухвал от дрожди.

От люлката на първобитните питки до опакованите самуни в супермаркети, какъвто го познаваме днес, хлябът се е развивал заедно с обществото.

Автор – Нина Жишева