Ходете боси – по-полезно е

Ходете боси – по-полезно е

29/06/2019 Off By nina

Ехх, лято. Мек бриз в косата, трева между пръстите на краката, мазоли на стъпалата от ходенето боси…

Не се страхувайте от тези мазоли. Нови изследвания разкриха, че мазолите на краката – удебелената кожа, която се образува естествено, когато ходим боси – са се развили, за да предпазят краката и да осигурят удобно ходене по начин, по който обувките не могат да ни предложат

Мазолите за крака предлагат защита без компромис с чувствителността или походката, твърди проучване, публикувано днес (26 юни) онлайн в списание Nature. За разлика от тях обувките намаляват чувствителността в крака и променят начина, по който натиска се прехвърля от крака към ставите и по-нагоре по крака.

Изследователите – от институти в САЩ, Германия и Африка – подчертаха, че в основата си изследването е за човешката еволюция и не е имало за цел да доказва доколко здравословно е ходенето бос.

И все пак фактът, че сме се развили, за да ходим боси и че ходенето боси е механично различно от ходенето в обувки, може да означава, че ходенето боси може да придаде определени дългосрочни ползи за здравето, които си струва да бъдат изследвани, казват учените.

„Забавно е да разберем как се развиват нашите тела,” каза Даниел Либерман, професор по човешка еволюционна биология в Харвардския университет. “Сетивните ползи от босото ходене може да имат последици за здравето, но те трябва да бъдат проучени.”

През по-голямата част от човешкото съществуване от 200 000 години хората са ходели боси. Най-старите открити обувки датират от преди около 8 000 години, въпреки че има косвени доказателства за сандали и мокасини отпреди десетки хиляди години, казаха изследователите. Обувките са още по-нови – само на около 300 години.

Тъй като мазолите са еволюционното решение за защита на стъпалото, екипът на Либерман е решил да оцени как тези образувания могат да се различават от мазолите, прчинени от обувките. Тяхното проучване изследва мазолите на повече от 100 възрастни, повечето от Кения. Около половината от участниците са ходили боси по голямата част от времето, а половината най-често са носили обувки.

При босоногите дебелината на мазолите не омекотява тактилната чувствителност, нито способността на крака да усеща земята по време на ходене. Обувките, с техните меки дъна, ясно заглушават това усещане.

Дебелината на загрубелия слой може да предпази от топлина или остри предмети, осигурявайки комфорт и безопасност, като обувките. Но сензорните рецептори в крака, които откриват разликите в повърхността, все още предават сигнали към мозъка.

Този безпрепятствен сигнал – усещането за земята – може да помогне на босия човек да запази равновесие, да укрепи мускулите и да създаде по-силни нервни връзки между краката и мозъка.

“Препоръчваме децата да ходят боси по влажна трева с цел да стимулират аферентните нерви (нерви, които пренасят сигнали до и от мозъка), към развитие”, каза Томас Милани, професор по човешко движение в Техническия университет в Кемниц, Германия.

Това означава, че обратната връзка, която получаваме от земята, когато ходим боси, подобрява нашата проприоцепция или осъзнаване на тялото в пространството, казва Е. Пол Зер, професор по кинезиология и неврология в Университета на Виктория, Британска Колумбия, Канада. Обувките могат да унищожат голяма част от тази обратна връзка, каза той.

Босото ходене може  също да има последици за здравето на коленете и бедрата, нещо, което трябва да се проучи допълнително, казват изследователите.

“Нервната система е силно специфична за изпълнение на определени задачи, така че сензорните входове имат диференциални ефекти, когато … сравняват седенето, изправянето, ходенето и бягането”, споделя Зер.

Босото ходене не е най-добрата идея за всички, въпреки своята еволюционна основа. Хората с диабет и периферна невропатия могат да наранят краката си без дори да усетят. Екипът на Либерман би искал да проучи практичността на носенето на тънки сандали или мокасини, които биха позволили много по-добра тактилна стимулация в сравнение с обувките, но предлагат допълнителна защита от ожулвания.

Превод – Нина Жишева