Холандците закриват затворите си… и ето защо

Холандците закриват затворите си… и ето защо

03/07/2019 Off By nina

Най-необичайната криза.

Докато повечето страни по света са озадачени как да се справят с проблема с пренаселеността в затворите, Холандия се опитва да реши точно обратния проблем.

Няма достатъчно затворници и че през последните няколко години властите били принудени да затворят 19 затвора, а още няколко ще бъдат затворени през следващата година.

В затвора в Norgerhaven, разположен в село Wienhausen, много от клетките са празни. В дворовете за разходки, които са не по-малко от четири футболни игрища, има дървета, пикник маси и волейболни мрежи.

Заместник-директорът на затвора Ян Рулоф ван дер Спол подчертава, че свежият въздух облекчава стреса както при затворниците, така и у самите пазачи. На затворниците е разрешено да ходят в библиотеката, столовата и болницата, без да бъдат придружавани. Такава автономия, според властите на затвора, им помага да се адаптират по-добре към живота на свобода, след като напуснат стените на затвора.

Преди 10 години процентът на затворниците в Холандия е бил един от най-високите в Европа, а днес той е един от най-ниските: 57 на 100 000 души. За сравнение: в Германия тази цифра е 75, в Украйна – 157, а в Русия – 316.

Успешното превъзпитание обаче не е единствената причина за рязкото намаляване на броя на лишените от свобода в затворите на Холандия, от 2005 г. насам те са с 43% по-малко.

Според Полина Шут, професор по наказателно право в университета в Лайден, полицията вече има нови приоритети.

„Пренасочва се вниманието от наркотиците към борбата срещу контрабандата на хора и тероризма“, обяснява професорът.

В допълнение, холандските съдии често осъждат нарушители на обществена работа, глоби и носят електронни гривни вместо затворнически присъди.

Според директора на наказателната система на Нидерландия, Анджелина ван Дайк, затворите все по-често се използват, за да съдържат особено опасни престъпници или, напротив, за онези нарушители, които се нуждаят от помощта и защитата на охраната в затворите.

„Понякога е по-добре хората да останат на работа, със семейството си и да бъдат наказани по различен начин“, обяснява Анджелина ван Дайк. “В Холандия затворът е по-кратък и престъпността намалява, а това води до факта, че затворите са празни.”

Въпреки че престъпността през последните 8 години е намаляла с 25%, критиците на системата твърдят, че всъщност хората просто са започнали да докладват по-малко престъпления, тъй като много полицейски участъци са затворени поради икономии на разходи.

Според представителя на съюза на охраната на затворите Франс Карбо колегите му са “недоволни и малко потиснати”. Той казва, че младите хора не искат да работят в затворите, “защото не виждат бъдещето в тази работа, защото никой не знае кога затворът ще бъде закрит.”

Желанието да се запазят работни места в затворите дори доведе до неочаквано решение: „внос“ на затворници от Норвегия и Белгия.

Превод – Нина Жишева