Храмовете Еллора – урок по толерантност

Храмовете Еллора – урок по толерантност

21/12/2018 Off By nina

Този комплекс от вертикално издълбани будистки, джайни и индуски монолитни храмове в индийския щат Махаращра илюстрира духа на толерантност, характерен за древна Индия.

Религиозната преданост не е била нещо необичайно в древни времена, но толерантността често е била много по-трудна задача. За щастие, за любителите на пътуванията и религиозните поклонници, пещерите в Еллора предлагат наистина изключителен пример и за двете.

Покриващи площ, по-голяма от 2 километра, пещерите са символ на огромна и смирена почит към вярата и средновековната епоха в Индия. Всъщност терминът “пещери” едва ли е точната дума за 34-те будистки, брахманистически и джайнистични храмове в Еллора, всеки от която е издълбан в планинския склон и е изпълнен с деликатни произведения на изкуството.

 Храмовете изобилстват от изящни буди и други религиозни фигури, заедно с образи, сложно издълбани в стените и декоративни фигури върху храмовете, които обикновено се виждат в традиционно построените сгради, но едва ли са често срещани при постройки, издълбани в твърди скали, особено с помощта на инструментите и работната сила, налични между 5-ти и 10-ти век от новата ера, когато са създадени храмовете.

Наистина е трудно да се повярва, че храмовете всъщност са вертикално издялани от камък. Със сложния си дизайн, демонстрирайки както силата на религиозното убеждение, влязло в тяхното създаване, така и с уменията на висококвалифицираните занаятчии, които са ги изработили, те карат много по-лесни за изграждане сгради да се срамуват. Това е постижение, което трудно би могло да бъде сътворено дори и със съвременни техники и разбира се много по-малко вероятно е да бъде предприето, заради разходите и времето, необходими за създаването му.

Но деликатната каменоделска работа, каквато едва ли би могла да бъде открита в съвременната епоха, не е единствената особеност на пещерите Еллора. Пещерите съчетават произведения на изкуството, храмове и жилищни сгради от три различни религии, доказващи нивото на толерантност и сътрудничество между коренно различни религиозни групи в Индия по времето на издълбаването им.

Три групи, мирно споделяли пространството през вековете, без да се страхуват да се покланят на идоли на конкурентна религия – нещо, което би било забележително и днес или в повечето други културни епохи.

Наистина, толерантността може би не е просто хубава черта от историята на тези храмове – най-вероятно забележителното сътрудничество между религиозните убеждения е главната заслуга пещерите да станат толкова сложни и впечатляващи, нещо, което една група едва ли би успяла да постигне сама.

Автор – Нина Жишева