Храмът на Божествената сватба

Храмът на Божествената сватба

30/12/2018 Off By nina

Храмът Минакши Аман е сърцето на древния град Мадурай в Тамил Наду, Индия и религиозен и митологичен символ, датиращ от 2500 години. Четиринайсетте кули на храма са покрити с хиляди цветни каменни фигури, изобразяващи животни, богове и демони. Величествената постройка и днес очарова с красотата и изяществото си.

Това свещено място привлича над един милион посетители всяка година за 10-дневния фестивал Читхиари, за да отпразнуват брака на Минакши (индуската богиня Парвати) със Сундаресвара (богът Шива) – божествен брак, който според индусите е „най-голямото събитие на Земята. “

Според древната тамилска литература храмът Минакши Аман първоначално е бил построен преди 2500 години от оцелелите от изгубения континент Кумари Кандам – митологичен триъгълен континент, за който се казва, че е обхващал целия Индийски океан, докосвайки Австралия, Мадагаскар и Индия. Въпреки че съществуването на този континент вече е опровергано, членовете на Тамилското ренесансово движение някога са вярвали, че това е сърцето на културата на Тамил.

Meenakshi Sundareswarar Temple — Image by © Ocean/Corbis

Но всичко това е само митология. Всъщност, храмът е бил построен от тамилски индуси, произхождащи от югоизточна Индия, и за пръв път се е появил в историята през шести век от новата ера. През 1300 г. свещената структура е била превзета и унищожена от мюсюлманския генерал Малик Кафур в успешен опит да разпространи исляма към Мадурай. Едва около 250 години по-късно, през 1559 г., сградата е възстановена от първия цар от династията Наяк в Мадурай.

Храмът Минакши Аман съществува и днес, като най-високата кула достига височина 170 фута. Историческият храм дори е номиниран за Съвременните Седем чудеса на света.

Автор – Нина Жишева