Храна за мозъка

Храна за мозъка

08/11/2018 Off By martha

Вероятно сте чували израза: “Ти си това, което ядеш!”. Във връзка с мозъка и неговите функции това е доста вярно. Ако изсмучем всичките течности от мозъка и го оставим само по неговото хранително съдържание можете ли да си представите кои ще са те?

По-голямата част от тежестта на мозъка ви ще дойде от мазнините. В останалата материя ще намерим протеини и аминокиселини, както и остатъци от микроелементи и глюкоза. Мозъкът естествено е повече от просто хранителните му съставки, но всички тези компоненти помагат за изпълнението на различни функции. Те също са свързани със психичното ни състояние. Дисбаланс на тези съставки може да доведе до резки промени в настроението или хронични психически заболявания.

От мазнините в мозъка, най-голямо значение имат омега 3 и 6. Излишък на тези специфични мастни киселини води до деградиращи мозъчни състояния. За да се избегнат трябва да ги набавяме от ежедневната си диета. Яденето на ядки, семена и мастни риби спомага за образуването и поддържането на клетките в мозъка и техните функции. Продължителното консумиране на обработени, наситени мазнини, като тези в ресторантите за бързо хранене и сладкишите може да повреди здравето на вашия мозък.

Протеините и аминокиселините отговарят за растежа и развитието на клетките. До голяма степен определят и как се чувстваме. Аминокиселините спомагат на нервната система да изпраща и приема сигнали между невроните. Те засягат настроението и вниманието ни, спалният цикъл и килограмите. Тези съставки са една от причините, поради които се чувстваме спокойни след като изядем голяма порция паста или по-нащрек след богата на протеини храна.

Диета с разнообразие на храните би помогнала да се спази баланса между главните съставки, които задвижват мозъците ни. Антиоксиданти, които можем да намерим в плодовете и зеленчуците, предпазват от унищожението на мозъчните клетки и помагат на мозъка да работи по-добре за по-продължително време. Без силни микроелементи като B6, B12 и фолиева киселина мозъците ни ще са в опасност от болести и психическа деградация.

За да може колата ви да потегли й е нужно гориво. Мозъкът ви работи по подобен начин. За това ако ви се налага да го натоварвате ежедневно се замислете как бихте могли да му помогнете, че да си върши работата по-добре.

 

Автор: Мартина С. Попова