Хъркането – досада или сериозен проблем?!?

Хъркането – досада или сериозен проблем?!?

24/11/2018 Off By djani

Милиони хора по целия свят страдат от хъркане. В по-голямата си част този проблем се отнася за по-възрастните хора, защото тяхната сърдечно-съдова система вече не успява да се справи с кръвообращението. Ако по време на хъркане дишането не спира, то не представлява сериозна опасност за здравето. Но това причинява неудобство на другите, които спят до тях. Най-често този проблем възниква, когато спим по гръб. Езикът се приближава до гърлото и пречи на свободния поток на въздуха в белите дробове, което води до вибрации в задната част на небцето на меките тъкани. Оттук се получава силно хъркане.

Причините за постоянното силно хъркане може да са определени индивидуални характеристики на устата. Например: изместването на носната преграда в резултат на наранявания, меко небце, вродена брадичка, хронични респираторни заболявания. Хъркането също може да се дължи на алергии. Много често това се наблюдава сред младите хора. Пушенето може да причини хъркане. Този навик често води до възпаления и подуване на ларинкса и трахеята. Хората, които са със затлъстяване най-често се сблъскват с такъв неприятен проблем. Потреблението на алкохол също води до отпускане на мускулите на ларинкса, което причинява хъркане по време на сън. Според резултатите от многогодишни изследвания, сънната апнея влияе върху намаляването на сивата материя в мозъка, която е отговорна за обработката на информацията. Това пряко засяга паметта.

Обструктивната сънна апнея (ОСА) е спиране на дишането по време на сън. То плаши онези, които са наблизо и чуват как хъркането се заменя с мълчание, а после отново хъркане. Такова разстройство на съня е причината хората да спят неспокойно. Има главоболие, постоянна раздразнителност, намалява концентрацията, паметта се влошава, сънливостта се появява, потентноста намалява. Особено опасна е сънливостта, когато човек кара кола. Според статистиката вероятността от злополуки по пътищата на тези, които имат ОСА, е десет пъти по-висока от средният процент злополуки, причинени от други причини. Всеки път, когато спира дишането, тялото изпитва стрес. Поради това, кръвното налягане може да се увеличи за кратко време. В резултат на това, се наблюдава хронична хипертония. Вероятността от инсулт при тези хора се увеличава. Дебелите отлагания около шията допълнително стесняват дихателните пътища. Това ще доведе до по-чести спирания в съня. Без лечение, ще бъде много трудно да се справите. Това е сериозен проблем, който не търпи отлагане.

Ако се припознахте в горните редове, не отлагайте и се погрижете за вашето здраве.

източник снимки: Google

aвтор: Тезджан Ферад – Джани