Хюррем – от наложница до султанка!

Хюррем – от наложница до султанка!

25/02/2019 Off By djani

Преди известно време, турската телевизия популяризира шеметната история на една робиня, която извървява дългият път до престола на Османската Империя. По един невероятен начин, едно младо момиче, успява да спечели сърцето на владетеля и да превъзмогне строгите нрави и правила в сарая. Сериалът ни зашемети с красиви тоалети, бляскави бижута и най-вече пикантни истории от харема. Колко са достоверни, не се наемам да доказвам. Факт е, че милиони зрители съпреживяха задкулисните игри, породени от изкусна амбиция и вероятно… любов.

Днес ще се разровим малко зад маската на Хюррем. Кой стои всъщност зад умелата, манипулативна и красива жена с комбинативен ум, преследваща целите си на всяка цена?!?

Анастасия, което е истинското ѝ име, е родена около 1506 г. в  Рохатин, град в Западна Украйна. Тя е била дъщеря на свещеник. През 1522 г. , точно преди сватбата си – по време на едно нападение на кримските татари, момичето се опитало да измъкне, но са я хванали. След няколко препродажби, тя била изпратена в Истанбул, надявайки се да я продадат по-скъпо на един от най-големите пазари на роби. Там я видял Ибрахим паша, и решил да я купи като подарък на своя владетел.  

Според легендата султанът се е впечатлил от Анастасия веднага щом я видял. Тоно, когато показвали новите роби на Сюлейман,  изведнъж сред танцьорите   се появила  малка фигура, която бутнала солиста и се засмяла. След това изпяла една песен. Слугите чакали заповед от султана – той или е щял да ѝ даде кърпичка, което означавало покана в спалнята си, или щял да приготви шнур, с който да удушат  робинята. Заинтригуван от робинята, той дал на младото момиче кърпа.

След известно време, когато султанът се върнал от военна кампания, новата наложница вече говорела няколко езика (ти да видиш). Пишела и стихове на султана, пишела книги.

Султанът прекарвал цели нощи с момичето и самообучението му предизвикало страх у другите. Висшите наложници ѝ завиждали и я мразели.

„ – Повелителю мой, отсъствието Ви запали в мен огън, който не угасва. Моята душа страда. Побързайте да напишете писмото си, за да намеря поне малко утеха в него” – пишела тя.

С времето тя започнала да претендира за ролята на съпруга  на султана – въпреки че, това било подсъдимо. Въпреки това, владетелят направил невероятното – сключил брак с наложницата. Тя му родила шест деца.

Тя омъжва своята дъщеря за Рустем паша, който по онова време бил на около 50 години. С помощта на интриги, Александра Анастасия успяла да убеди мъжа си, че Рустем паша и синовете на другата му жена, Гюлбахар, са имали намерение да го убият. Тогава Сюлейман екзекутира Рустем паша и собствения си син.

Гюлбахар не издържала и скоро умряла от скръб. Гневната майка на султана също умряла, но… от отрова. А Александра Анастасия Лисовска, заповядала да намерят в харема и в цялата страна другите синове на Сюлейман и да ги убият всички. Заповедта ѝ била изпълнена.

Пазарът на роби, в който са я продали, Анастасия е заповядала да се унищожи. На това място построили джамия и приют за бедни, които все още се нарича ​​Хасеки.

източник снимки: Google

автор: Тезджан Ферад – Джани