Чавките разбират от поглед

Чавките разбират от поглед

17/05/2019 Off By nina

Гарванът на Едгар Алън По може да притежава демонични “огнени очи”, но по-малкият му роднина, чавката,  може да интерпретира човешкия поглед и дори да следва човешките жестове.

Способността на чавката да чете комуникативни сигнали я поставя на равна нога с резус маймуни и шимпанзета, според нови изследвания.

“Мисля, че те могат да интерпретират човешките очи като очи”, казва Огюст Байерн, когнитивен биолог в Оксфордския университет и водещ автор на проучване в онлайн изданието Current Biology.

Чавките притежават очи, подобни на човешките – с тъмни зеници и светлосини или сребристи ириси. И това може да даде на птиците предимство в разбирането на сигнали от приятелски настроени хора.

Ръчно отглежданите птици в изследването могат да намерят храна в “кооперативен” сценарий, когато очите на познат човек поглежда ту храната ту птицата. Те също така реагирали, когато човекът посочва мястото на храната, но не реагирали, когато човекът само обръщал глава към храната.

Тази чувствителност към човешкото око контрастира с по-малката чувствителност на птици като кокошките, казва Байерн. Той обясни, че много птици са чувствителни към подобни на очите модели, без да показват много разбиране за по-изтънчени очни знаци, които предават информация.

Въпреки това, чавките се нуждаят от по-дълго време, за да се доближат до храната, когато някой непознат ги наблюдава и в този случай обръща внимание на това накъде е обърната глава на човек. Подобна забавена реакция се случва, когато човекът е затворил очи или е хвърлял поглед към храна, дори и когато изследователите заменили човека с негови снимки.

Плахата реакция на непознати хора може да отразява еволюиралия отговор на потенциалните хищници или други заплахи, когато фините послания на окото са по-малко важни от ориентацията на главата, каза Байерн. Хищни птици, като сови и ястреби, склонни да обръщат цялата си глава, когато гледат – и освен това, вероятно е твърде късно за реакция от страна на нещастните чавки, които са застанали достатъчно близо, за да видят по-фините движения на очите на хищника.

Възможно е чавките да са развили реакция на по-фините знаци на окото, не от заплаха от хищничество, според изследването, а като сътрудничество, защото са социални животни. Птиците често формират партньорства през целия живот с приятели и успехът им за оцеляване зависи от тясната комуникация.

Чавките принадлежат към семейство птици, които биолозите смятат за най-интелигентните птици заедно с папагалите. Някои братовчеди на гарваните демонстрират използването на инструмента на равна нога с маймуните.

“Ако ги сравните с маймуни, нашите най-близки роднини, те имат точно същия размер на мозъка по отношение на размера и теглото на тялото”, отбеляза Байерн.

Дори шимпанзетата са показали по-малко отзивчивост към очния контакт, вероятно защото тъмните им очи пропускат контраста между белите човешки очни ябълки и по-тъмните зеници.

Превод – Нина Жишева