Чай или кафе

Чай или кафе

03/11/2018 Off By djani

За  много хора, причината за консумиране на напитки като чай и кафе е  стимулиращият ефект на кофеина. За мен лично са свързани с афинитет към аромата. За други хора, тези напитки са като масло, което движи двигателя рано сутрин, когато тялото  все още не е напълно събудено. Благодарение на веществата които съдържа кафето, ни разсънва много бързо. Ето и малко статистика.

Докато 80-115 мг кофеин се намира в чаша кафе, количеството стимуланти в чая е 40 мг. Сравнявайки еднакво количество изпити кафе или чай изпити през целия ден, пиещите кафе заспиват по-трудно. Тези, които пият чай, спят по-дълго и по-спокойно. Kофеинът има много благоприятен ефект, когато се консумира в определени количества. Счита се за органично съединение, с което може да застраши здравето с голям брой негативни ефекти, ако дневната доза е надхвърлена.  Затова, за да се избегнат вредните ефекти от консумацията на чай и кафе, трябва да се вземат предвид ползите и вредите от кофеина и да не се надхвърля дневната доза. Кафето помага да запазите силната си имунна система. Като се има предвид, че 90% от болестите, които се появяват в старческа възраст, са резултат от разхлабена имунна система, може да се разбере колко е полезно кафето. Различни статии показват, че колапсът на имунната система, допринася за много видове рак, деменция, сърдечни заболявания, болест на Алцхаймер и депресия или т.нар автоимунни заболявания. Все пак е доста наивно да си мислим, че консумацията на чай или кафе могат да  ни излекуват от някое заболяване. Вероятно ще досадя, но съм длъжна да напомня за превенция на здравословното ви състояние.

Но ако все пак изпаднем във вечната дилема кафе или чай?

Трудно е да се направи избор между тях. Според проучване, проведено в университет в Грузия, кафето увеличава с 24% издръжливостта на спортистите по време на колоездене и бягане. А според друго проучване, количеството мазнини, изгорени на чаша зелен чай е 5,7 грама. Зеленият чай има релаксиращ ефект и може да намали напрежението, създадено от кафето. Зеленият чай се бори с въглехидратите.

Всяка култура или държава е създала свои собствени презентации и церемонии за чай. От производството до поднасянето на чая е цяло изкуство. Черният чай се консумира предимно в западните страни, Близкия изток и Европа, а зеленият чай се консумира в азиатски страни като Китай и Япония. Най-големите почитатели на чай, се оказват жителите в Турция. Следват ги ирландците и британците, а след това руснаците. Британското издание „Телеграф” представи държавите в които се пие най-много кафе на база консумация на глава от населението. Това са финландците, които се нареждат на първо място. Следва ги Норвегия – 9,9 кг, Исландия – 9 кг, Дания – 8,7 кг. В България се консумира годишно 2,9 кг. на глава от населението, с което бием северната ни съседка Румъния 2,3 кг., но изоставаме от Гърция, където се пие 5,5 кг.

Това за кафето в България ме изненада доста. Общото ми впечатление е, че консумираме доста кафе. Да обобщим – каквото и да консумирате, трябва да е с мярка.

Отнася се с особена сила за напитки извън кафето и чая.

източник снимка: Google , ай лав ю, ю ноу, нали?!?

автор: Тезджан Ферад – Джани