Част от красотата на света

Част от красотата на света

10/05/2019 Off By nina

Фотографът Бруно Ван Саен е пътувал до Ромблон във Филипините в търсене на този малък морски плужек, Cyerce nigra, след като е видял цветните морски безгръбначни в социалните медии. Ван Саен използва фотоапарат Nikon D 810 с 105-милиметров обектив и осветява сцената с подводна светлина. Съдия Алекс Мустард, морски биолог и подводен фотограф, отбеляза, че “тази снимка ни позволява да се насладим на визуалния празник” на същество, което е твърде малко, за да може да оцени с просто око. В категорията “Макро” на конкурса “Подводна фотография на годината 2019”, Ван Саен получи наградата Highly Commended.

Трогателно, тази женска гринда, във водите край Канарските острови, продължи да защитава и пази мъртвото си бебе е в продължение на дни, показвайки необичайно поведение в животинския свят. Фотографът Едуардо Ачевадо получи висока награда в категорията “Поведение”. 

Медузите понякога са известни като “влаковете на океана”, тъй като те често пренасят пътници, като този аргонавт – вид дълбоководен октопод. Мъжките аргонавти често разчитат на медузите за защита от хищници. Фотографът Songda Cai получи наградата Commended award в категорията „Поведение” на конкурса „Подводна фотография на годината 2019“. 

Мекотелото, носещо името Shaun the Sheep е добре познато на водолазите. Фотографът Man Bd освети този индивид отдолу, за да постигне уникална гледна точка на мекото тяло. Изобретателната снимка завоюва второто място за фотографа в категорията Compact. 

Фотографът Артър Кингдън неочаквано се натъкнал на омар, който пази дома си. Пластмасовата тръба, украсена с деликатни морски анемони, е жилище и на няколко блестящи крехки змиевидни морски звезди. Съдия Мартин Едж постави изображението като пример за „изолационно осветление“. Кингдън спечели най-голямата награда в категорията British Waters на състезанието.  

Плуването в открития океан заплете тази костенурка (Caretta caretta) в опасен капан, поставен от изхвърлена рибарска мрежа. За щастие фотографът Едуардо Асеведо се сблъска с костенурката близо до Канарските острови и я освободи от мрежата, след като засне яркото изображение. Снимката на Асеведо донесе победа в категорията „Marine Conservation“ на конкурса за фотография. Асеведо получи и титлата “Морски природозащитен фотограф на годината 2019”.  

Превод – Нина Жишева