Червеният площад

Червеният площад

14/11/2018 Off By djani

Червеният площад в Москва е любимо място в столицата не само за гостите, но и за московчани. Той е символ на града, неговото сърце.

През 1493г. с постановление на Иван трети,около Кремъл, всички дървени сгради са отстранени, за да се предотвратят пожари. И за развиване на търговията, близо до източната стена се появява площада, който се наричаше Торговая. Нарича се още ,,Огън“ , заради често срещаните пожари тук. През 16-и век се нарича Троица, след името на църквата ,,Троица“, намираща се в южната част на площада.

През 1508-1516 покрай стената на Кремъл е изкопан ров, който е широк над 36 м.и дълбок 10 м. и  е запълнен с вода. През 17 в. са построени мостове до Николски и Спаски порти. Районът започва да се нарича ,,Червено“, което означава красиво. Постепенно Червеният площад в Москва става не само търговски, но и политически център. Червеният площад в Москва винаги е бил претъпкано място. И строителството по него се извършва така, че да оправдае името му – Красив. През 1555-1560г. в южната част на площада, руските архитекти изграждат катедралата.

На Богородица. През 1588г. в нея е построен допълнителен олтар над гроба на Василий Блажен. И катедралата се преименува като катедрала Свети Василий. Възстановена е през 17 век. Сега храмът включва девет църкви под шапката на една фондация. Това е една от основните атракции на столицата. По време на борбата с религията, храмът бил унищожен. Според проекта на архитект Джурин, ученик на Барановски, катедралата е възстановена през 1990-1993г. за сметка на хората и правителството на Москва. След  революцията през 1917г., името на площада е свързано с победата на ,,червените“, а Червеният площад и Кремъл стават символи на революцията. След смъртта на В.И.Ленин, през 1924г. е построен мавзолеят. Отначало е дървен, а след това по проект на архитект Шусева е възстановен в мрамор. През 1990г., комплексът на Московският Кремъл и Червения площад е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство. Червеният площад  е отворен за туристи денонощно. През последните години ,през зимата, врати отваря и ледена пързалка до ГУМ Размерът ѝ достига три хиляди кв.м. и може да поеме до 500 дущи.

Мащабът, здравата мисъл и устойчивото планиране винаги са възхищавали и респектирали.

източник снимки : Google

автор: Тезджан Ферад – Джани