Червенокосите хора

Червенокосите хора

26/10/2018 Off By martha

Някой ги харесват, някой може би не толкова, преди сме си мислили, че са вещици, гръцката митология твърди, че те се превръщат във вампири като умрат, египтяните горели рижави девици… Като цяло червенокосите хора нямат най-добрата репутация. Не става дума за тези които се боядисват, а за натуралните.

Някой учени твърдят, че червенокосите хора ще изчезнат до края на този век. Това е малко екстремно. Те не са най-рядкото нещо, но не са и особено често срещани. Държави като Ирландия и Шотландия наистина притежават доста червенокоси хора, но като цяло тези хора са от 1 до 2% от общото население на земята.

Не, не получават косата си защото са откраднали адски огън или са били заченати по време на менструация или са били ухапани от върколак… Те получават медните си коси по същия начин като нас – от меланин. Той е причината за цвета на очите, кожата и косата ни. Всички го имаме. Това е проста генетика. Единствената разлика е, че при червенокосите хора той е малко мутирал. Тъмният вид е на лице при хората, които са изложени на голямо количество слънце, най-вече живущите около екватора. Хората със светлия вид са ориентирани по към скандинавските държави където няма толкова слънце и така те са руси, синеоки и бледи. Червенокосите имат мутирала версия на този светъл ген. Бледата кожа е по-добра при генерирането на витамин D. Това вероятно е предоставило предимство за оцеляване във вечно облачния север.

Може би сте чули слуха, че рижавите хора не търпят на болка. За жалост има част истина в това. Изследвания заключили, че червенокосите хора са по-чувствителни към термична болка – екстремна топлина или студ – и че средно те се нуждаели от 20% повече упойка. Учените не са напълно наясно защо това се случва, но имат хипотеза, че точно мутаралия хормон, които ни определя нашата пигментация може би е свързан и с ендорфините – натуралните ни обезболяващи.

Не се безпокойте, червенокосите хора няма да изчезнат. Каквото и да става… винаги има боя за коса.

Автор: Мартина С. Попова