Черепът ни е космат и отвътре

Черепът ни е космат и отвътре

14/01/2019 Off By nina

Тази сутрин, преди деня ви да започне, ще се огледате бързо в огледалото и ще срешите косата си, без изобщо да подозирате, че в черепа ви има друга „коса“, по-важна от тази, която е отгоре.

Клетките, които затварят мозъчната кухина, са въоръжени с малки издатини, подобни на косми, наречени реснички. Ролята на тези загадъчни дребни образувания дълго е пренебрегвана от науката, но едно ново проучване потвърждава, че те са много важни и дори могат да бъдат от съществено значение за развитието на мозъка. Проучване, публикувано в края на миналата година в списание Current Biology,  хвърля повече светлина върху това как тези подобни на пръсти „косми“ помагат на течността да се движи из четирите мозъчни вентрикула, пълни с течност, като допринасят да се поддържа постоянна циркулация на гръбначно-мозъчната течност в черепа ви. На свой ред, потокът от течности помага на мозъка да бъде здрав и насърчава развитието на нови нервни клетки.

“Съществуват няколко теории, но в продължение на много години тази циркулация на течности е била призната като източник на хранителни вещества за мозъка, като същевременно премахва отпадъчните продукти”, споделя в изявление старши изследователят Натали Юриш-Якси от Института по наука и технологии Кавли, Норвегия. “Цереброспиналната течност също така допринася за предаването на молекулните сигнали в мозъка”, добавя Емре Якси, професор в Института Кавли.

За да проучат по-дълбоко мрачния свят на мозъчните косми и течности, учените са изследвали рибата зебра. Тези риби често се използват като моделен организъм в изследването на гените и развитието на гръбначните, защото техните яйца се оплождат и развиват извън тялото на майката.

Учените са достигнали до редица прозрения за естеството на ресничките и мозъчния поток. Те задвижват течността с кръгови движения, подобно на опашката на сперматозоида. Учените открили също, че когато организмът е в покой, потокът остава сравнително локален и се разпределя във всяка една от четирите пълни с течности кухини на мозъка. След това, когато тялото започне да се движи, ресничките започват да разпределя течност между различните вентрикули.

Изследването подчертава най-важното от всичко – как се раждат новите неврони. Невроните се създават близо до стената на пълните с течност мозъчни вентрикули и след това се изтласкват до различни части на мозъка чрез потока на цереброспиналната течност.

Тези първоначални находки са очарователни, но все още има много неща за разгадаване около ресничките и цереброспиналната течност. Учените се надяват да разберат още по-добре как тези косми реагират на различни среди и различни часове от денонощието, както и как това се отразява на потока на тази важна мозъчна течност.

Автор – Нина Жишева