Чери – бебета домати или?!?

Чери – бебета домати или?!?

29/04/2019 Off By djani

Има едни домати, които привличат ценителите на добрият вкус и полезните храни и със симпатичен външен вид. Те са като новородени домати-бебета. Миниатюрни на вид, вкусни като съдържание, Чери доматите са атрактивни и желани гости, и на българската трапеза. Хайде да научим още нещо за тях.

Чери домат (от английски. Чери – череша) е вид домат, тревисто годишно от семейство Pancake .

Историята на отглеждането на чери домати започва с диви храсти от домати по склоновете на Андите. Още през 8 в. сочни и питателни плодове започват да отглеждат  инките и ацтеките. След завръщането си от експедицията на Колумб в Европа, чери доматите се появяват и започват да узряват успешно на вулканичните почви на гръцкия остров Санторини. През 70-те години на миналия век израелските учени, откриват нови сортове чери домати, които били особено сладки и се съхранявали дълго време.

Чери доматите имат различна форма – сферична, капковидна и продълговата, с размер – от голяма череша до топка за голф.  Оцветяването им варира в червено, жълто, кафяво и черно.  Доматите чери имат по-плътна кожа от доматите с обичайни размери, ароматни са и имат сочно плътна вътрешност.

Чери доматите са не само вкусни, но и по-здравословни от големите сортове домати. Те съдържат повече витамин С, естествен антиоксидант, който помага на организма да се бори с раковите клетки. Чери доматите съдържат специално вещество, което позволява да се намали нивото на “лошия” холестерол в кръвта. Ликопенът, червено багрило, разположено на кожата и под него, е профилактично средство срещу появата на злокачествени тумори. По отношение на съдържанието на калий и желязо, чери доматите са шампиони сред всички домати. Ниското съдържание на калории в чери доматите ги прави любими в диети и хранителни режими за намаляване на теглото и поддържане на нормална телесна маса.

Чери доматът е доста силен алерген, така че трябва да се внимава при въвеждането му в детското меню. По-възрастните хора и тези, които имат жлъчнокаменна болест също не трябва да злоупотребяват, понеже прекомерната консумация има риск от камъни в бъбреците.

Когато се купуват чери домати, трябва да се внимава – кожата им трябва да бъде лъскава, гладка, без признаци на увреждане. Често се продават на клон – ако седят здраво, тогава тези са които трябва да се купят, ако доматите са паднали, тогава са се съхранявали твърде дълго. Добре е да се съхраняват на тъмно и хладно място.

Чери доматите се използват като украса за ястия, консумират се със закуски, като съставка в сандвичи, салати, пици и пайове.  С тях се правят атрактивни украси при поднасяне на различни ястия. Чери доматите могат да се пекат на скара. Могат да бъдат сушени, или пълнени със солени пълнежи.

източник снимки: Google

автор: Тезджан Ферад – Джани