Черните пазители на Британската монархия

Черните пазители на Британската монархия

02/01/2019 Off By nina

От векове историческата Лондонска кула – Тауър, на северния бряг на река Темза, е била пазена от гарвани. Тези крилати създания се ползват с наистина кралски почести. Те имат слуги, които ги хранят с месо, закупено на близкия пазар, здравето им се следи внимателно. Но те не могат да напуснат територията на Кулата. Смята се, че ако враните на Кулата си отидат, Британската империя ще падне.

Дивите гарвани от Кулата живеят там от векове. Според фолклора първите “заселници” са привлечени от миризмата на трупове на враговете на Короната, екзекутирани там. Легендите разказват, че, когато лейди Джейн Грей е екзекутирана през 1554 г., гарваните изкълвали очите от отрязаната й глава.

Практиката да се държат птиците в плен, за да се защити короната, вероятно се отнася до времето на крал Карл II, който царува от 1660 до 1685 година. Легендата разказва, че астрономът на съда Джон Флемстед се е оплакал на краля, че птиците му пречели да прави наблюдения, като по този начин се опитал да накара краля да ги унищожи. Той обаче допуснал грешка, като предсказал, че ако гарваните напуснат Кулата, царството ще се сблъска с голямо бедствие. За да предотврати катастрофата, кралят постановил най-малко шест гарвана винаги да живеят в Тауър.

Но според историка Джеф Парнел, пленниците се появили в Кулата през 1800-те години. Може би те били пренесени там като домашни любимци.

Каквито и да са предположенията в Тауър, легендата се приема много сериозно. Седем гарвани живеят в специално построена за тях къща. Шест според постановлението на краля и един за резерва.

Единственият недостатък за птиците е, че крилата им са отрязани. Но като цяло те имат благословено съществуване. Гарваните на Тауър живеят в царския дворец, имат слуги. Любуват им се, грижат се за тях, като за членове на кралското семейство. Сервират им пресни плодове, сирене, варени яйца и прясно месо, както и витамини и други добавки.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Повечето птици се държат добре. Но понякога гарванът може да се държи ужасно или да демонстрира “поведение, неприемливо за обитатели на Кулата” и да бъде отстранен от работа. Така се е случило с гарвана Джордж, който унищожил телевизионните антени в Тауър и изгубил службата си. Друг гарван, на име Грог, успял да избяга от Кулата и се установил в местна кръчма – след 21-годишен стаж на Короната!

Автор – Нина Жишева