Честна пиратска част 1-ва

Честна пиратска част 1-ва

09/11/2018 Off By djani

Може би ще учудя по-младите, но произходът на пиратството не граничи с Джони Деп и прословутият филм…

Етимологията на думата твърди, че Пиратството е практика на организиран морски грабеж или морски бандитизъм, толкова стар, колкото и самата морска навигация.

Според официални източници, корените му се проследяват някъде през Средновековието, но всъщност за пирати се говори от преди това.

През 1700 г. пр.Хр. са наблюдавани следите от минойската цивилизация на остров Крит.

В гръцката митология обаче има легендарни герои, които се борят срещу пирати. Още около 1200-година, особено в егейските острови, пиратите доминират и провеждат война на господство помежду си. Тъй като географската структура на Егейско море е подходяща за пиратски дейности, те са активни в тази област от хиляди години и оттогава насам феноменът на пиратството се е появил в моретата.

Бахамите, някога са били столица на морското беззаконие.

През 17 в. са били колония на Британската корона, нямали губернатор, а пиратите поели властта. По това време в Бахамите живеели повече от 1000 морски разбойници и един ескадрон от най-известните пиратски капитани. В краят на 17 в . Британските власти възцаряват мира на острова.

Сред морските разбойници освен бедняците, които са упражнявали пиратството за да оцелеят е имало богати хора от знатен произход, дори много благородници. Добър пример за това е Уилям Кид. Капитан Кид е бил син на шотландски благородник. Първоначално той бил офицер от британският флот и ловец на пирати. Но страстта към приключенията го тласка към другият лагер. През 1698г. под флага на френското знаме, Кид завладява британски търговски кораб, натоварен със злато и сребро. След това пътят на обратно вече бил немислим.

Жените в пиратските екипи не били рядкост. Сред най-известните жени капитани са Ченг Сао, Мери Рийд, Ан Бони. Нейната история граничи с парадокс. Ан е родена в семейството на богат ирландски адвокат. От малка,  родителите ѝ я обличали в мъжки дрехи за да помага на баща си в длъжността на чиновник. По-Късно Ан, бяга от дома си и бързо се превръща в капитан на пирати, благодарение на своята решителност. Тя била известна със суровият си нрав и често биела подчинените, които оспорвали нейното мнение.

 

следва продължение

източник снимка: Google