Честна пиратска, част 2-а

Честна пиратска, част 2-а

09/11/2018 Off By djani

Това е статия за тези, за които киното внуши на света, че са симпатични злодеи. Асоциация за зловещи приключения и дивни пиршества, пиратите привличат или отблъскват, но е трудно да останеш равнодушен.

 

Ето още малко факти за пиратите.

Накратко за пиратското знаме. Според една теория, Джони Роджър е измислил популярният зловещ знак с череп и кръстосани кости като средство за заблуда на военните кораби и умело заблуждавал, че на корабът има заразени с чума. Разбира се това стряскало военните и те не доближавали белязаният кораб.

Как едно суеверие се е превърнало в знак за пиратите може да разберем от следното. Младите пирати получавали обица след преминаване на екватора или пресичайки нос Хорн. Пиратите вярвали, че обицата помага да се запази зрението и  да се лекува слепотата. Също така вярвали, че обица взета от ухото на убит морски пират, може да гарантира заслужено погребение на починалия.

Ако някога сте се чудели защо пиратите са еднооки, може да си отдъхнете. Това изобщо не е било така. Просто превръзката на окото им помагала за по-бърза реакция и мярка по време на битка, а във времето до толкова свиквали с нея, че изобщо не я махали.

На пиратският кораб по правило имало строга дисциплина и йерархия. Редът е установен с т.нар Пиратски код. Той забранявал да се натрупват на едно място, да залагат и да се карат помежду си по време на пътуването. Забранено е всичко, което би могло да доведе до конфликт и масов бой.

Освен разпределението на плячката между екипажа, част от парите се влагали за поддържане и реставриране на кораба.

На ранените пирати се изплащало обезщетение.

Виновниците нарушаващи правилата на кораба били заточени на необитаем остров с бутилка вода, нож или пистолет.

Ето и малко абсурди свързани с пиратите:

През 2008г. яхтата на един бизнесмен е отвлечена от пирати, но спасена от неговото куче.

Най-известният пират в историята на човечеството не е Джак Спароу, както си мислите, а Ching Shih. Той е управлявал армия от 200 000 пирата и е плячкосал общо 1800 кораба.

За да се отърве от досадното мърморене на жена си, човек на име Stede Bonnet е станал пират.

В Масачузетският университет на технологиите в Америка, може да ви издадат диплома за пират. Сред уменията, които се придобиват са: стрелба с лък, фехтовка, стрелба с огнестрелно оръжие и управление на платноходка.

За главата на Jean Lafitte правителството обявило награда от 500 долара. След като самият той видял обявата, разпространил новината, че ще даде 5000 долара на този, който го залови.

Със слизането от престола, един шведски крал се прекфалифицирал в „пират”.

За всеобщо учудване, предмет на грабежите на пиратите са били по- често платове, бои, подправки, захар, тютюн, памук, дървесни материали, какао.

Предприемчиви кенийци започнали да копират сомалийски пирати, като пускали фалшиви новини в местните медии.

Най-успешното пиратско нападение в историята е на  Хенри Айвъри на индийския съкровищен кораб ” Ganj-i-sawai ” през 1695 г.  Общата плячка възлизала на  52,4 милиона долара, или 81 милиона долара бижута, и благородни метали на стойност 600 000 паунда днес.

Ако успях да провокирам интерес в някой от вас и желание да се присъедини към пиратите, имайте предвид следното:

Пиратството се счита за престъпление от решенията, взети на Парижкия конгрес през 1856 г. и международната легитимност на институцията, наречена пиратство, е напълно премахната.

Осигурете си здраво алиби и ми изпращайте снимки от непознати и екзотични места.

източник снимка: Google

автор: Тезджан Ферад – Джани