Чесънът – магия, лекарство и подправка

Чесънът – магия, лекарство и подправка

02/01/2019 Off By nina

В нашите географски ширини рядко има човек, който да не познава чесъна – пикантна и ароматна подправка на редица ястия, както и допълнение към много от тях. Можем да го срещнем в сурово състояние, скълцан на ситно, в туршии, за мариноване на меса преди печене.

От друга страна, чесънът отдавна е обект на суеверие през вековете. Според филмите на ужасите той предпазва от вампири, върколаци и дяволи. Макар че не вярвам в тези твърдения, чесънът има много ползи за здравето.

Луи Пастьор изследва антибактериалните свойства на чесъна още през деветнадесети век и демонстрира как той убива бактериите в лабораторни условия. Многобройни съвременни изследвания потвърждават, че чесънът има определени антибиотични свойства и е ефективен срещу много бактерии, гъбички и вируси.

Ползите от чесъна

Най-мощните лекарствени ефекти от естествения антибиотик чесън са, когато се консумира суров и смачкан. Алицинът в чесъна се губи при готвене, което намалява неговата ефективност. Вареният чесън е по-малко мощен антибиотик, но все още е от полза за сърдечно-съдовата система.

Помага за борба с простудата.

Антиоксидант.

Намалява риска от рак.

Чесънът е естествен източник на селен, който показва антитуморни свойства. Хората, които ядат чесън, страдат значително по-рядко от онкологични заболявания.

Чесънът е добро средство против инфекции.

Чесновият лук намалява холестерола – доказателствата не са убедителни, но има хора, които твърдят, че на тях е помогнал. Ако вашият лекар не възразява срещу похапването на чесън, не го пренебрегвайте.

Чесънът може да се приема под формата на хапчета, но в прясно състояние осигурява най-големи ползи. Органично отглежданият чесън има по-високо съдържание на сяра, по-силен вкус и повече лекарствена стойност.

И все пак…

Избягвайте да ядете чесън късно вечер, тъй като това може да раздразни храносмилателния тракт. Възможно е някои хора да са алергични. Симптомите на алергична реакция са кожен обрив, температура и главоболие.

Многото ползи от яденето на чесън все повече убеждават хора, пациентите и лекарите, че чесънът трябва да бъде част от здравословния начин на живот на всеки.

Автор – Нина Жишева