Чесън вместо антибиотик

Чесън вместо антибиотик

07/10/2018 Off By djani

Слагам го във всяка манджа и сос…Просто сготвен, специфичният му натрапчив аромат изчезва…Хайде да се разровим малко около това странно и полезно същество- Чесъна…

(хах,как прозвуча, сякаш говоря за човек…)

Бил е част от  менюто на човечеството в продължение на хиляди години. Има данни, че е култивиран от шумерите, на брега на Средиземно море, преди повече от 5000 години. В Египет, чесънът е бил известен със своите хранителни качества и свойства още по времето на фараоните. Според гръцкия историк Херодот, работниците, строящи пирамидите имали задължително чесън в своето меню. Смятало се че им дава сила и така те по-лесно се справяли с изтощителната ежедневна работа. Вълшебното растение било използвано за мумифициране, както и като лек при ухапване от змия. Гърците също били от народите, които вярвали в лечебните свойства на чесъна. За физическа сила и издръжливост, спортистите изяждали скилидка чесън по време на олимпийските игри. Имало е обичай, когато бебе се роди, дядото да натрива устните му със скилидка чесън

( това е леко откачено) Правело се с цел предпазване на бебето от уроки.

Медиците изказаха твърдение, че ежедневната консумация на чесън може да помогне за решаването на проблеми с кръвното налягане не по-зле, отколкото медикаментите. Става дума за действието на съдържащият се чесъна алицин. Дневната доза от веществото, което е достатъчно за лечение на хипертония, се съдържа в средна по размер скилидка чесън.

Чесънът винаги е бил сочен за враг на всички видове чревни паразити. Сулфидите, произвеждани от него, ги атакуват и това дава възможност да бъдат изхвърляни от тялото.

(Сега схващате ли защо не пожелах да използвам картинки за тази статия?!?)

Изследванията показват, че при горните нива на стомашно чревният тракт, умират и биват изхвърлени. Стара рецепта за хемореоди разкрива, че сурова скилидка чесън се е използвала като свещичка.

Специалистите твърдят, че освен лечебните си свойства, чесънът има способността да топи мазнините от тялото.

Чесънът подпомага извеждането от организма на токсичните соли на тежките метали- олово, манган, кадмии и др.

Помага за намаляване на нивата на лошия холестерол.

Успокоява зачервено гърло, зъбобол.

Чесънът прелива от антиоксиданти, борещи се активно със свободните радикали и забавящи процесите на стареене.

(опа, тук ме заинтригуваха сериозно)

Една от най-разпространените му функции – чесън вместо антибиотик за да се предпазите от връхлитащите инфекциозни заболявания.

Въпреки, че чесънът започва много да ми напомня за определен тип хора, мисля, че дори само заради един от горепосочените доводи си заслужава, за да бъде включен в ежедневното меню.

източник снимка: Най-добрият ми приятел напоследък – Google

aвтор: Тезджан Ферад- Джани