Четвърта индустриална революция!

Четвърта индустриална революция!

04/05/2019 Off By djani

През 2009 г. група от видни учени, инженери и технолози под егидата на НАСА и Google създават Singularity University (Университет на Singularity). 

“Нашата мисия е да насърчаваме големите предизвикателства пред човечеството.” 
Става дума за технология, чиято скорост на развитие непрекъснато и бързо нараства.


През 1998 г. Kodak има 170 000 служители и продава 85% от цялата фотографска хартия в света. Само за няколко години техният бизнес модел изчезва и те фалират.

Разбирането на експоненциалните технологии ще отнеме известно време, преди те да получат пълно признание само за няколко кратки години. Тази тенденция ще бъде последвана от редица области, като например изкуствен интелект, здравеопазване, електрически автомобили и автомобили със самостоятелно управление, образование, триизмерно отпечатване, селско стопанство и работни места. Наричат това явление – 4-та индустриална революция или Експоненциалната епоха.


Софтуерните компютри ще променят фундаментално традиционните индустрии през следващите 5-10 години. 
 
Например, компанията Uber е просто софтуерен инструмент, компанията не притежава автомобили, но сега тя е най-голямата таксиметрова компания в света. 


AirBnB се превърна в най-големия хотел в света, въпреки че фирмата няма конкретни помещения. 

“Разбирането” на света на компютрите нараства експоненциално.

В САЩ за млади адвокати е много трудно да си намерят работа. Човек може да получи правен съвет в много области от IBM Watson за няколко секунди и с 90% точност в сравнение със 70% точност, направена от адвокат. Така че, ако сега изучавате право, спрете го. В близко бъдеще ще са необходими 90% по-малко адвокати, остават само тесни специалисти по криминалистика.


IBM Watson вече помага да се  диагностицира рака 4 пъти по-точно, отколкото хората. Софтуерът на Facebook вече може да разпознава физиономиите по-добре от хората. С увереност можем да приемем, че до 2030 г. “интелигентността” на компютрите ще надмине човешката.


Днес по света 1.2 милиона души умират в автомобилни катастрофи всяка година. Аварии се случват на всеки 100 хиляди км. При автомобили със самостоятелно управление тази цифра ще спадне до един инцидент на 10 милиона км.
Прогнозира се, че това ще спаси един милион живота годишно!!! Повечето автомобилни компании ще фалират.
Традиционните автомобилни компании се опитват да подобрят автомобилите, докато технологичните фирми (Tesla, Apple, Google) използват революционни подходи и създават компютри на колела.

 Автомобилното застраховане почти ще изчезне. 
Градовете ще станат по-тихи, въздухът ще стане по-чист.
Цената на слънчевата енергия ще падне толкова много, че всички въглищни компании ще затворят до 2025 година.
С евтина електроенергия ще има изобилие от евтина вода. Обезсоляването сега изисква два киловатчаса на кубичен метър. Водата е почти навсякъде, но има недостиг на питейна вода. Представете си какво ще стане, когато можете да имате почти безплатно количество чиста вода.
Фармацевтичните компании ще създадат устройство Tricorder, комбинирано с телефона. Той ще сканира ретината на окото, ще анализира състава на кръвта и ще анализира издишания въздух.

Всички големи компании за обувки са започнали 3D печат на обувки.  Можете да сканирате краката си и да „отпечатвате” удобни обувки у дома.

Телешкото, отглеждано от стволови клетки извън кравата, вече се е появило. То ще бъде по-евтино от натуралното телешко месо.


Вече има няколко нови предприятия, които скоро ще донесат на пазара протеини от насекоми. Този протеин е по-добър от месото.
Най-евтиният смартфон вече струва 10 долара в Африка и Азия. До 2020 г. 70% от хората ще имат смартфон. Това означава, че всеки ще има достъп до най-доброто образование в света. Всяко дете ще може да използва Ханската академия за всичко, което е научило в училищата на Първия свят.

Не звучи ли всичко това чудесно…?!?

източник снимки: Google

автор: Тезджан Ферад – Джани