Чистата вода е жизненоважна по време на бедствия

Чистата вода е жизненоважна по време на бедствия

29/03/2019 Off By martha

Болестите, предавани от опасни, нечисти води са водеща причина за предотвратимите, преждевременни смъртни случаи: над 340 000 деца под 5 годишна възраст умират ежегодно от диарийни заболявания поради лоша хигиена или опасна питейна вода – това е почти 1000 деца на ден.

През 2004 г. стартира програма от организацията Procter & Gamble (P&G), която се занимава с уникална иновация от изследователските лаборатории на компанията – пакети за пречиствател на вода. Само с една кофа, пръчка и чиста кърпа тези малки пакети, съдържащи прахообразна технология, пречистват до 10 литра мръсна, потенциално смъртоносна вода в чиста питейна вода само за 30 минути. Шестте съставки на праха обикновено се използват в общинските пречиствателни станции за вода, но тези пакети правят този процес преносим и възможен навсякъде по света.

През 2006 г. организацията „Спасете децата“ започнаха да използват тези пакети на практика из целия свят, за да допринесат за постигането на дългосрочна визия. „Прекратяването на предотвратимите смъртни случаи на деца под 5 години до 2030 г. е едно от трите дългосрочни стремежа на организацията“ обяснява главният изпълнителен директор. “Това е визия, която не можем да осъзнаем, ако децата рискуват живота си всеки път, когато пият вода.”

Партньорството може да е мощно и да постигне много, особено когато предизвикателствата са най-големи, залозите са най-високи и животът зависи от обединяването на силите. Главният изпълнителен директор обясни до къде е достигнало партньорството днес:

„Понастоящем разпространяваме “P&G пакети за пречиствател на вода” в Етиопия, Кения, Сомалия и Южен Судан – места, където сушата, конфликтите, наводненията и смъртоносната заплаха от болести, пренасяни по вода, застрашават живота на децата всеки ден. С P&G сме осигурили приблизително 400 милиона литра чиста вода досега и работата ни продължава. Предотвратяването на болести, предавани по вода в райони, засегнати от суша, холера и конфликти, може да означава разликата между живота и смъртта за най-уязвимите деца и техните семейства. “

Автор: Мартина С. Попова