Чито & Почо. Едно необяснимо приятелство

Чито & Почо. Едно необяснимо приятелство

09/05/2019 Off By djani

От дълбока древност всички народи по света смятат приятелството за велика социална и нравствена ценност. С Приятели човек се чувства по-силен, уверен и щастлив. Те доста често заместват социалните функции, ако човек е далеч от семейството си например. За съжаление, обикновено истинското, проверено във времето и неподатливо на съмнения вярно приятелство е доста рядко явление. Заедно с привързаността и нежните искрени чувства, които изпитваме към най-близките, съществуват и приятелства отвъд здравия разум и дори с риск за живота на хората. Защото дори обикновената случайна среща в дивата природа може да завърши, меко казано, неприятно. Но има и истински истории, които са документално доказателство на обратното. Днес ще се занимаваме именно с едно такова абсурдно, но истинско приятелство между човек и крокодил.

Историята изглежда неправдоподобна. Ако погледнете снимките, вероятно си задавате въпроса: “Наистина ли е възможно?”

Както виждате от снимките, крокодилът е истински. Името му е Почо, дължината на тялото му е повече от 5 м., а теглото му е почти половин тон.

Според Чито, тяхното приятелство започва преди повече от 20 години. Ето какво разказва той. Рибарят открил ранен крокодил на брега на реката. Влечугото е имало ранено ляво око, бил тежко измършавял и почти умирал от глад. Човекът обаче не е могъл да подмине агонизиращото влечуго и решил да му помогне. Добродушният Чито занесъл крокодила в къщи и започнал да го храни и да го лекува. Хранел го с  пиле и риба и след шест месеца  Почо напълно оздравял. Чито пуснал крокодила в езеро близо до дома му. Каква е била изненадата му, когато се обърнал, за да си тръгне и видял, че Почо излязъл  от водата и пълзял след него! Със специално разрешение, Чито се грижил за приятеля си в продължение на почти две десетилетия. Влечугото живеело в изкуствено езеро под наблюдението на ветеринар. Но имал по–близки отношения само със спасителя си. Много туристи и учени проявили интерес към това приятелство. Даже по едно време това приятелство започнало да носи доходи на Чито.

Влечугото умира от естествена смърт.

Дотогава се е смятало, че влечугите не са способни да чувстват обич към хората. Случаят на Почо все още не намира научни обяснения.

източник снимки: Google

автор: Тезджан Ферад – Джани