Чудните Драконови плодове

Чудните Драконови плодове

02/05/2019 Off By djani

Възможно е никога да не сте пробвали или дори чували за тези малко известни екзотични плодове, известни като драконови. Драконовият плод всъщност е плодът на растение от семейство Кактусови.

Неговата родина е Централна Америка, но се отглежда и в Мексико, Югоизточна Азия, Южна Америка и Израел.

Красивите цветове на растението могат да се видят само нощем, затова много често е наричано “лунно цвете” или “кралица на нощта”. На външен вид, драконовият плод има продълговата форма, покрит с червени, жълти или розови израстъци, които му придават наистина уникален облик.

Легендата разказва, че драконовият плод е създаден преди хиляди години от драконов, огнен дъх. По време на тежка битка, когато драконът издишал огън, последното нещо, което излизало от носа му, бил този плод. След като войниците убиели змей, плодовете били събирани и дарявани на императора като ценно и желано съкровище. Плодовете се приемали символ на победата.

Важно е да се знае, че те са пълни с жизненоважни хранителни вещества, включително витамин С, въглехидрати, фибри, витамини, калций, желязо, фосфор и ликопен.

Ето какво ще се случи, ако консумирате тези плодове редовно:

 Рискът от диабет ще намалее

Драконовият плод  има нисък гликемичен индекс, който по същество има ефект на понижаване на глюкозата. Едно изследователско проучване установява, че то може да се извлече от бетацианина и антиоксидантната активност на плодовете. Въпреки това, ефективността на сортовете може да се различава. Както в случая с много плодове и зеленчуци, драконовите плодове са с високо съдържание на антиоксиданти, които са средство за борба с болестите, като предотвратяват и дори убиват свободните радикали.

Драконовите плодове съдържат няколко вида антиоксиданти, включително витамин С, беталеини и каротеноиди. Твърди се, че намаляват риска от някои видове рак чрез потискане на раковите клетки. Бета каротеноидите, които са отговорни за характерният цвят на плода, също имат ползи за здравето.

 По-добро храносмилане

Ако искате да поддържате храносмилателната си система здрава, трябва да консумирате фибри, а в драконовите плодове те са много повече от 7 гр. на една чаша. Драконовите плодове съдържат пробиотици, които убиват лошите бактерии.

По-здрава кожа

Антиоксидантите в драконовите плодове, особено витамин С, имат способността да се борят с увреждащите кожата свободни радикали като тези излъчвани от слънцето и дори да забавят процесите на стареене.

Екзотичният плод отдавна се използва в производството на крем за лице. Много хора по света създават паста от плодовете, която се прилага върху лицето, за да забави процесите на стареене, лечение на акне, както и на слънчеви изгаряния. Плодът Dragon съдържа флавоноиди, които са мощни антиоксиданти, извлечени от растенията. Флавоноидите, които са от решаващо значение за здраво сърце, се борят срещу развиването сърдечни заболявания. Витамин С, който също действа като антиоксидант, е установено, че подобрява сърдечно-съдовата система и стимулира имунната ви система.

източник снимки: Google

автор: Тезджан Ферад – Джани