Чудноватите акули

Чудноватите акули

05/09/2019 Off By martha

С изключение на някои видове със зрение като човека, акулите не различават ясно нито формите, нито цветовете. Напротив, обонянието им е изключително развито: могат да усетят капка кръв в 100 литра вода.

Макар че слухът им е толкова слаб, колкото на другите риби, акулите усещат нискочестотните трептения, недоловими за човека. Малки клетки, групирани в надлъжни канали и образуващи страничната линия, позволяват на акулата да долава промените в налягането, предизвикани от движението на животно във водата.

Акулите имат странно шесто чувство. Благодарение на органи в муцуната, отварящи се чрез пори на кожата, акулите са соисибни да долавят много леки електрически токове. Така засичат електрическите сигнали от биенето на сърцето или от мускулите свивания на жертвата им. Учените смятат, че това шество чувство им помага да се ориентират в океаните като компас, чувствителен към земния електромагнетизъм.

Обратно на костните риби, които хвърлят хайвера във водата, женските акули се съвкупляват с мъжките, които ги оплождат вътрешно. Много акули, като зебровите или спящите, снасят яйца, които се излюпват за няколко седмици или месеци според вида.

Други, като пясъчната акула, са живородни: яйцеро се развива във вътрешността на майката, която ражда живи малки. Ако раждането става средно година след оплождането, то бременността на бодлоперата акула бие всички рекорди: 22 месеца! Съществуват също мътещи в тялото акули. Яйцата се разпукват в корема на майката малко преди да бъдат хвърлени във водата.

Повечето акули са рибоядни. Най-едрите, като китовата или скитащата акула, се хранят изключително с планктон. Някои, като тигровата, са истински санирати на океаните, поглъщайки всичко: риби, чайки, бидони и човешки остатъци от храна. Трети се показват по-взискателни към менюто си: пясъчните акули се хранят само с мекотели и ракообразни.