Чудовището в езерото Ван

Чудовището в езерото Ван

08/04/2019 Off By djani

Езерото Ван е разположено в южната част на Арменските планини, в Източна Анадола, Турция, близо до иранската граница. Естественият резервоар със значителни размери се намира на надморска височина от над един и половина километра и е заобиколен от планини от всички страни. Езерото Ван заема дълбоко – около 150 м – тектонски разрив. Той бележи зоната на сблъсък на арабската и евразийската тектонична плоча, което обяснява повишената сеизмична и вулканична активност на района.

Водите на езерото са напълно неподходящи за пиене и напояване. То е не само солено, но и най-голямото содово езеро в света. Водата му съдържа високо съдържание на сулфат, хлорид и натриев карбонат или сода. Езерната вода е силно алкална (рН 9.7-9.8). Всички тези вещества се използват в производството на синтетични детергенти. Днес солта се добива на езерото за нуждите на битовата химическа промишленост: веществата се получават чрез просто изпаряване на езерната вода под слънцето.

Ясно е, че не всяко живо същество ще оцелее в такава вода. Само един вид риба, представител на семейство шарани, наподобяващо херинга е адаптирано към езерното местообитание.

Въпреки впечатляващите си характеристики, това езеро става известно с появата на легендата за митологично „чудовище” . Наричат го Van gölü canavarı или  в превод „Чудовището на езерото Ван.”

Преди много години във вестник „Саадет” от 29 април 1889г. се появява публикация, в която има шокираща новина. Трима вярващи спрели за традиционна молитва покрай езерото. Изведнъж, от водите излязло странно същество, което уловило единият човек за крака и започнало да го дърпа към водата.

Другите двама се опитали да му помогнат и едва, когато извадили оръжие и стреляли, съществото надало невъобразим писък, подскочило пред шокираните им погледи и изчезнало в дълбините на езерото.

Въпреки че оттогава са минали много години, учените не са могли да си обяснят това явление.

Въпросът дали това чудовище наистина съществува в езерото остава без отговор във времето.

Турската преса не само буквално залива хората с такива заглавия и статии по темата, но подобни статии могат да бъдат намерени и на страниците на доста уважавани научно-популярни списания. Естествено, има повече от хиляда свидетели, които според тях са наблюдавали появата на водно чудовище от езеро. Тези „очевидци” описват чудовището като същество с много дълга шия. Според описанията наподобява ихтиозавър или плезиозавър, дълъг повече от 15 метра. През есента на 2007г.  цяла делегация от японски учени, идват и в продължение на половин година, правят опити да запишат  на видеокамера появата на мистериозното създание.  В крайна сметка успели да снимат някакъв странен обект близо до брега. Качеството на снимките обаче не било добро и местните експерти се усъмнили в тяхната автентичност.

Местните водачи водят туристи до езерото, които искат да видят чудовището, което живее в езерото. Според местните убеждения, животното излиза извън водата с настъпването на залеза, а доста често, близо до брега могат да се видят палатки от туристи. 

В университета в град Ван е организирана цяла централа, която систематизира получените данни. Данните са били изпратени в университета в Кеймбридж. Въпреки това, биолозите никога не са били в състояние да разпознаят какъв вид същество е това.  Отдава се на лошото качество на изображенията.

За мен е странно, на фона на съществуваща толкова много съвременна техника, но може би е необходимо, за да се поддържа една легенда, жива, знам ли…

Източник снимки: Google

автор: Тезджан Ферад – Джани