Чудовището край Кипър

25/04/2019 Off By nina

Морското чудовище Ейя Напа е създание, за което се твърди, че живее във водите около нос Греко, в югоизточната част на Кипър. Има малко доказателства в подкрепа на съществуването му, с изключение на някои местни приказки. Въпреки че се съобщава за наблюдения на морското чудовище в Ейя Напа, все още не са произведени фотографски доказателства. Все пак, това не е спряло местната общност да се възползва от създанието и да я използва като начин за привличане на туристи. Къде живее морското чудовище на Ейя Напа?

Нос Греко (означаващ гръцки нос) е нос и малък полуостров в източния кипърски район Фамагуста. Този нос се намира на изток от Ейя Напа, курортен град и популярна туристическа дестинация. Кейп Греко е национален горски парк и е известен с естествената си красота, която включва многобройни морски пещери и много видове флора и фауна.

Докато такива атракции са повече от достатъчно, за да привлекат туристи в района, нос Греко също твърди, че е дом на собственото си морско чудовище – морското чудовище от Ейя Напа. За това същество не се знае много и за това досега има много малко документация. Например, не е сигурно кога историите за морското чудовище са започнали да се разпространяват и създанието все още предстои да бъде снимано или заснето. Дори появата на морското чудовище от Ейя Напа е неясна. Повечето съобщения сочат, че създанието прилича на гигантски крокодил или морска змия. Морското чудовище също често се смесва със Сцила, страховито морско чудовище от митологията на древна Гърция.

Сцила и Харибда – Две други известни морски чудовища

Сцила се появява в Одисея на Омир и се казва, че обитава скалите на единия край на тесен проток. Точно срещу Сцила е имало друго чудовище, наречено Харибда. Докато последното е изобразено като водовъртеж, първото е описано като женско чудовище, дълго 12 фута и с 6 глави, всяка прикрепена към дълъг врат. Всяка от устите на Сцилата имали по три реда остри зъби, а за кръста си имала вързани лаещи кучета. Чудовището се криело в една пещера и използвало шестте си глави, за да грабне моряци от кораби, които минавали прекалено близо до леговището му.

В „Одисея“ героят на Одисей трябва да премине между Сцила и Харибда и бил посъветван от магьосницата Цирцея да избере Сцила над Харибда, тъй като би било по-добре да загубиш шест души, отколкото целия кораб. Сцила била смятана за олицетворение на морските скали или рифове, докато Харибда на водовъртежите. И двете са опасности, пред които били изправени древните гръцки моряци. Освен това, този мит дава началото на израза „между Сцила и Харибда“, което означава да бъдеш хванат между две еднакво нежелани възможности.

Морското чудовище на Ейя Напа е сравнявано със Сцила

В сравнение със Сцила, морското чудовище от Ейя Напа определено изглежда като опитомено създание. Местните хора дори са дали на любимото си морско чудовище прякор „O Filikos Teras“, което означава „Приятелско чудовище“. За разлика от древната Сцила, морското чудовище от Ейя Напа е известно с това, че никога не е наранявало никого. Единствената вреда, която е причинявало е това, че понякога завлича и къса рибарските мрежи.

Докато Одисей и неговите хора са направили всичко възможно да избегнат Сцила, хората днес умишлено търсят морското чудовище от Ейя Напа. Туристите на нос Греко, които тръгват на разходка с лодка по време на екскурзии, не само се радват на естествения пейзаж, който районът може да предложи, но също така се надяват, че ще имат достатъчно късмет да видят морското чудовище от Ейя Напа.

Разбира се, местните власти също са търсили чудовището. През 2008 г. е докладвано за наблюдение на същество, подобно на крокодил, около язовир Курис (на северозапад от Лимасол). Разбира се, властите били призовани да разследват случая. Докато някои са свързвали създанието с морското чудовище от Ейя Напа, други са на мнение, че създанието е само крокодил, който е бил незаконно изхвърлен в язовира.

Превод – Нина Жишева