Шарения до шия – папагалите

Шарения до шия – папагалите

27/12/2018 Off By djani

Папагалите са цветни и създават настроение, те са главни герои на много вицове и със сигурност всеки знае поне една истинска смешна история свързана с папагал, но след статията ще разберете, че се изисква голяма отговорност и доза смелост, за да опитомите, и задържите в дома си от тези интересни птици. И така, да започваме.

Папагалите са дребни и средни по размери птици. Всички представители притежават характерните извити надолу човки, чиято горна половина е подвижно свързана с черепа. Пръстите на краката са групирани по следният начин – два напред и два назад.

Съществуват 342 вида папагали, групирани в две семейства: Какаду  и Папагали. От тях 321 вида са папагалите, а 21 – какаду.

Вълнообразният папагал е красив и послушен. Има различни цветове: зелен, син, жълт, бял. Някои папагали от този вид знаят повече от 200 думи. Живеят между 8 и 15 години.

Папагалите Ара  са големи, цветни и красиви. На височина достигат до 90 см. Хапят болезнено, дори могат да отхапят пръст. Не обичат да стоят цял ден затворени в клетка. Живеят около 50-60 години.

Папагалът Какаду е питомен, той може да бъде мек и приятелски настроен. Обичат да играят много, но могат и да създадат проблеми на собственика.

Неразделките са наречени така заради привързаността си един към друг. Те са малки по размер (височина 14 см. Тегло 50 гр.). Неразделките са тихи и лесно свикват с хората, така че могат да се отглеждат у дома.

Африканските сиви папагали са много умни! Твърди се, че дори са тъжни с други видове малки папагали и трябва да живеят със собствения си вид или с човек. По отношение на интелигентността те са равни на четиригодишно дете. Способни са да научат голям речник. Това не е вид папагал, който може да бъде оставен в клетка за целия ден. Самотата създава в тях автоагресия и дори могат да откъснат перата от себе си. Изисква се опитен собственик, за да се справи с тях.  По принцип може да се отглеждат в градски апартамент. Живеят 60-80 години.

Друг вид са Нимфи или Корела. Височина им е около 30 см, тегло 80-120 гр. Втори в света по популярност сред опитомените птици. Сиво с жълти и оранжеви петна по бузите и красива жълта черупка по главата. Лесно се адаптират, учат и обичат да се забавляват. Могат да се научат да говорят. Те се считат за мирен и шумен тип папагали. Живеят около 25-35 години.

В природата, много от видовете живеят на ята или двойки. Много добре са приспособени към дървесния начин на живот, ловко се катерят между клоните и по стеблата на дърветата. По време на хранене използват успешно краката си за хващане и задържане на различни видове семена и плодове. Повечето се хранят с растения. С мощните си извити човки са способни да счупят черупките на много видове семена и плодове, които иначе са недостъпни за други видове животни.

 Моногамни птици, двойките често се задържат за цял живот. Гнездят в дупки и хралупи по дърветата. Малките се раждат голи и безпомощни, и най-често и двамата родители се грижат за тях.

Папагалите са едни от най-предпочитаните за домашни любимци птици. Това се дължи на красивото им многоцветно оперение, на способността им да имитират звуци и да заучават думи, и не на последно място е голямата им продължителност на живота, която при по-едрите видове е съизмерима с тази на човека.

Мисля, че в природата изглеждат далеч по-добре. Не знам защо човек непременно трябва да ги притежава…

източник снимки: Google

автор: Тезджан Ферад – Джани