Шилин, гора от камъни

Шилин, гора от камъни

19/01/2019 Off By djani

Шилин или т.нар. „Каменна гора” е колекция от карстови образувания, разположени в автономната област Шилин Йи, провинция Юнан, Китай, която се намира на около 130 км. от столицата на провинцията Кунминг. Скалите са толкова високи, тънки и много приличат на вкаменени дървета, че създават впечатлението за каменна гора.

 „Каменната гора” се е появила преди около 250 милиона години. По това време на това място е имало море, на дъното, на което от векове се събирали варовикови пластове. Когато морето започнало да пресъхва, на повърхността са се появили високи камъни от варовик. Каменните колони на това място украсяват природата със сложни форми, наподобяващи дървета и животни, птици и дори хора.

Местността е разделена условно на седем части: малка и голяма Побити камъни, Побити камъни Naygu (Naigu), Cave Kvifeng и Пещера Zhiyun, лунно дълго езеро и водопад Да Dieshiu (Da Dieshui) .

В допълнение, Shilin е разделена на надземни и подземни части.

В Голямата каменна гора, повечето от тях са големи камъни и на места са доста близо един до друг. Сред тези камъни има езера, арки и скали, и тук лесно можете да се изгубите. За такива случаи има телефонни кабини за спешни повиквания на различни места, и ако се загубите, ще бъдете намерени без проблеми.

В малката каменна гора има по-малко каменни образувания и повече растителност, има цветни ливади, красиви цъфтящи дървета и бамбукови гъсталаци. Също така тук може да видите т.нар. “Кули, поддържащи небето”, ако ги погледнете, те изглеждат толкова високи и огромни, че наистина изглежда сякаш държат небето.

В пещерата Qifeng се случват истински чудеса. От август до ноември, подземната река образува малък вихър на всеки 30 минути, който трае само няколко минути и след това изчезва толкова бързо, както  се е появил. Учените все още нямат обяснение за това явление. На същата територия има красив водопад, наречен Da Diechesu с височина 88 м., но цялата му мощност се разкрива по време на дъждовния сезон.

Изглежда епично и любопитно. Предполагам е желана дестинация за всички смели хора и търсачи на силни усещания. Включете Шилин в списъка с набелязани дестинации. От мен е стискането на палци, да се случи по-скоро.

източник снимки: Google

автор: Тезджан Ферад – Джани