Шторка, демонът от Хърватска

Шторка, демонът от Хърватска

14/04/2019 Off By nina

Въпреки че Хърватска е малка европейска страна, нейната история е богата на митове и легенди. Някои, като историята за първия вампир Юре Грандо, са по-известни, но има и други, които са заплашени от изчезване. Една от тях е историята на злото митологично създание, Шторка.

Произходът на Шторка

Историята на Шторка (оригинално име Štorka) започва в югозападния район на Хърватия, известен също като хърватско Загорье. В най-простата си форма Шторка може да бъде обяснена като зло създание, без определена форма. Макар и зло, целта му е благородна, ако я погледнете от гледна точка на възрастен. Неговата първоначална цел била да плаши палавите деца. Например, ако детето е игриво и би се осмелило да влезе в гората, Щорка ще се крие в тъмнината и ще попречи на детето да се загуби. От друга страна, Шторка също често живее в къщата и най-вече на местата, където детето може да се нарани; например на тавана или в кладенеца.

И така, какви ще са последствията, ако игнорирате предупреждението? Казва се, че ако Шторка те е видял, ще те проследи в тъмнината, ще наръфа плътта ти до костта и най-накрая ще отнесе душата ти право в ада, където ще те измъчва цяла вечност. В крайна сметка, въображението на детето добавяло останалото и създавало най-лошия си кошмар под формата на Шторка.

Щорка не е просто детска приказка

В някои приказки митът за Щорка също е бил използван за дисциплиниране на възрастни. В старите времена, когато днешната технология дори не е била част от най-дивото въображение и селските райони в региона би трябвало да достигнат до различни методи за поддържане на хигиената и здравето, Щорка бил използван, за да постигне това. Например,  ако бебешки дрехи бъдат оставени навън през нощта, Щорка ще прокълне детето; ако ходиш бос по студения под, Шторка ще надуши стъпките, ще ги последва и най-накрая ще те парализира; ако някой не си мие ежедневно лицето и ръцете сутрин, Щорка ще помирише нечистотата и ще прошепне най-лошите кошмари на ухото през следващата нощ.

Когато го погледнем днес, Шторка е нещо, което вероятно е спасило много животи, като е предизвиквал страх и е изострял първичните инстинкти.

Щорка днес

Също като много фолклорни приказки от селските райони по света, Шторка започва да изчезва, след като загубил своята цел. Първоначалната идея да се предпазят хората от увреждане чрез изговореното слово е заменена с по-безопасна околна среда и технологичен прогрес. С появата на някои модерни форми на развлечение, във втория план попадат истории, които ще бъдат предавани от поколение на поколение чрез социални събирания. Днес това митологично бижу е станало почти напълно непознато за по-новите поколения.

Превод от английски – Нина Жишева