Що е то гейзер?

Що е то гейзер?

24/04/2019 Off By martha

Гейзерите в Националния парк Йелоустоун са толкова красиви, колкото и живи. Old Faithful е известен отчасти поради своята предсказуемост, тъй като повечето от тези естествени шрифтове са много по-непроницаеми.

Ето защо геолозите бяха развълнувани, когато гейзерът на пароходството изрева през 2018 г. Обикновено този гейзер има пропуски между големите епизоди на фонтани, които могат да продължат от четири дни до половин век, но от март 2018 година избухвал често веднъж седмично. Обсерваторията на вулканистите в Йелоустоун съобщава, че Steamboat вече е поставил рекорд, като изригнал 32 пъти през 2018 г. Това през 1964 г. този гейзер достигна само 29 пароксизма.

Въпреки че Йелоустоун може да се похвали с изобилие от гейзери, Steamboat е особено забележителен. Той е най-високият активен гейзер в света и в най-добрия случай може да изстреля вода 90 метра във въздуха. Напоследък обаче значително се ускори темпото на изригванията му. Според геоложкото проучване на САЩ, в което се съхраняват записи за всички изригвания на Steamboat, сегашната театрална последователност започва на 15 март, от когато гейзерът е доста активен. Досега е избухнала пет пъти през 2019 година.

Науката за това как работата на гейзерите е добре установена. Включват се три основни контролни фактора: геотермалната топлоснабдяване от основен магматичен източник, снабдяването с акумулираща вода и скалната водопроводна система. Не могат да се обобщят, защото всеки гейзер е своеобразен. Lone Star Geyser, например, е доста предсказуем, изригващ веднъж на всеки три часа.

Химията на водата също е много важна. Ако е в състояние да разруши скали с високо съдържание на силициев двуокис или калциев карбонат, например, тези минерали могат да се утаят по-високо в системата, тъй като налягането и температурата на водопроводната мрежа се променят. Това може да уплътни фрактурите, които са оставяли водния поток и да доведат до потенциална смърт на гейзер.