Якета за нежните гиганти на Индия

Якета за нежните гиганти на Индия

08/01/2019 Off By nina

Тъй като температурите в Северна Индия могат да станат доста ниски, една инициатива за опазване на околната среда предприема извънредни мерки, за да запази топлината за слоновете.

Дълбоко в Матхура, Северна Индия, се намира Центърът за опазване и грижи за дивата природа Wildlife SOS, светилище на слонове. В него живеят повече от 20 спасени слона. Животните в SOS центъра имат тъжни истории; много от тях са жертва на незаконен трафик, плен и експлоатация, което ги е оставило слепи и куци. Повечето са претърпели психологическо и физическо лечение.

„Спасените слонове, подложени на рехабилитация в Wildlife SOS, са спасени от шокиращи обстоятелства”, обясни в изявление за пресата Гийта Сешамани, секретар и съосновател на организацията. “Стремим се да им осигурим безопасно местообитание, където да живеят като слонове.”

Днес спасените слонове са намерили мир в Wildlife SOS, където за тях се грижи специален екип от ветеринари и персонал, решен да даде на тези нежни гиганти любящ и щастлив дом, в който да преживеят дните си. В средата на студена зима, екипът на Wildlife SOS привлича вниманието на целия свят, като създава топли якета, за да осигури на обитателите си топлина.

“Важно е да запазим слоновете си защитени от лютия студ по време на екстремните зими, тъй като те са слаби и уязвими, след като са претърпели толкова много злоупотреби, което ги прави податливи на заболявания като пневмония”, казва Картик Сатянараян, съосновател и изпълнителен директор на Wildlife SOS. “Студът също влошава техния артрит – често срещан проблем, с който нашите спасени слонове трябва да се справят.”

Тъй като туристите започват да разбират негативните въздействия на животинския туризъм, светилищата като Wildlife SOS бързо придобиват признание за добрата работа. Вместо да плащат, за да яздят слон (дейност, която може да има инвалидизиращо въздействие върху животното), пътниците търсят етични начини да се наслаждават на животните и да подкрепят грижите за тях.

Колкото и очарователни да са слоновете, носещи якета, по-благородната част е посветеността на опазването им и това колко далече са готови да отидат хората, за да защитят тези животни.

Автор – Нина Жишева