Домашно приготвен Профитерол

Домашно приготвен Профитерол

02/05/2019 Off By djani

Живеем във време, в което може да намерим почти всякакви готови десерти. Но очарованието на домашно приготвените е различно. Фактът, че в домашният шкаф нямате Е-та, които да добавите е сериозен довод да си ги приготвяте сами при наличие на време и добро желание.

Издавам ви рецепта за турският сладкиш „Профитерол” с френски корени, от кухнята на майка ми. Уверявам ви, че тя е кралица в кухнята.

Да започваме.

Необходими продукти:

За Тестото на еклерите:

125 грама краве масло, 1 чаена чаша вода, 1 чаена чаша брашно, 4 яйца

За крема: 500 мл. прясно мляко, 3 суп. лъж. брашно, 1,5 чаена чаша захар, 1 яйце, 1 ванилия.

За Шоколадовият  сос:

250 гр. шоколад, 50 гр. масло, 250 мл. прясно мляко, 50 мл. сладкарска сметана.

Начин на приготвяне на тестото: маслото и водата се сваряват, като се разбърква постоянно. Постепенно се прибавя брашното и чрез интензивно бъркане се вари 7–8 минути. Използването на дървена лъжица е желателно. В началото ще се получи нещо като гъста каша, но се бърка докато се получи топка тесто, която се отделя от стените на тенджерата. Отстранява се тенджерата от котлона за да се охлади леко. Прибавят се яйцата едно по едно като след всяко се бърка на ръка с тел до пълното им поемане от тестото. След това с помощта две чаени лъжички се оформят малки, колкото орех топки във тава постлана с хартия за печене. По желание могат да се шприцоват и с помощта на шприц. Непременно трябва да има разстояние между топчетата тесто. Пекат се в предварително загрята фурна.

Приготвяне на пълнежа

(жокер – може да се приготви докато тестото се пече).

Размива се брашното с малко мляко. Останалото мляко със захарта и яйцето се слагат в тенджера на котлона. Прибавя се размитото брашно. Вари се при непрекъснато бъркане, за да не загори, докато се сгъсти. Като се дръпне тенджерата от котлона се прибавя ванилията. Оставя се да се охлади. За да ги напълним можем да се направят малки дупчици с остър нож и да се напълни крема със шприц. Ако нямате такъв, може да  разрежете опечените и изстинали топчета  с нож по средата (хоризонтално) без да ги разделяте напълно и да поставите крем.

Начин на приготвяне на  шоколадовият сос:  в подходящ съд се смесват млякото и сметаната. Загряват се с периодично разбъркване до завиране. Изсипва се нарязаният или начупен шоколад. След получаване на хомогенна смес, се смъква от котлона. След това се добавя мекото масло, и разбъркването продължава докато сместа го поеме.

Сервират се обилно поляти с шоколадов сос. Някои гарнират торта с тях…

А други ги сервират в чашка поляти със соса и гарнирани с плодове по собствен вкус.

И гледайте да останат за гостите и евентуално за децата…

източник снимки: Google

автор: Тезджан Ферад – Джани