Какво спира унищожението на Ебола?

Какво спира унищожението на Ебола?

18/04/2019 Off By martha

Ебола е убила стотици в Демократична република Конго. Вирусът е бил идентифициран през 1976 г. Най-голямата епидемия – от 2014 г. до 2016 г. в три западноафрикански държави – е довела до почти 30,000 случая, а почти половината от тях са били фатални. Ожесточените международни усилия помогнаха да се стабилизира епидемията на Ебола този път, но няма гаранция, че вирусът е приключил с нападенията си върху човека. Ебола е трудно да бъде “арестувана и премахната” поради няколко много сложни причини. Но учените продължават да се опитват. И това, което ще научат ще ни подготви за да можем да се изправим срещу този вирус в бъдеще, а може би и нещо още по-лошо.

Защо еболата е толкова опасна и трудна за унищожение?

  1. Изискванията на ваксината:
    Ваксината за ебола трябва да се поддържа студена. Но в тропическите райони, където има малко охлаждане, ваксината може бързо да стане безполезна. Все още не разполагаме с изсушена или друга по-подходяща форма на ваксината.
  2. Ограничения и разходи за нови лекарства:
    Съществуват експериментални, генетично модифицирани лекарства за ебола, но все още не е ясно дали те ще бъдат широко ефективни и достатъчно достъпни, за да бъдат осъществени за масово лечение на жертвите на Ебола по света.
  3. Неуспехът на методите, които са спрели предишните вируси:
    През 1966 г., по време на голяма епидемия от вируса на едра шарка, ваксинаторите са използвали методи, наречени пръстенна ваксинация с голям успех. Те ваксинирали хора в пръстен около заразеното лице. Това блокира вируса в стената на имунните хора и го спира да се разпространява. Опитите да се използва техниката с Ебола обаче са изправени пред проблеми. Ваксинирането изисква стабилно правителство или друг орган, поддържащ гражданския ред. Зоните с огнища на ебола в Демократична република Конго се контролират от силни милиции, които не позволяват на ваксиниращите да извършат този вид лечение на заразените.
  4. Пропуски в разбирането на учените за това как убива Ебола:
    Ебола остава загадъчна. Тя е невероятно агресивна в човешкото тяло, но учените все още не разбират всички механизми на вируса. Великият военен стратег Сун Дзъ казва: “Познавайте врага си.” Все още не познаваме Ебола достатъчно, че да я спрем напълно. Когато най-накрая го направим, ние ще видим пътищата, чрез които ще я победим.