Кой е бил Конфуций?

Кой е бил Конфуций?

01/04/2019 Off By martha

Древен китайски текст отбелязва, че Конфуций бил 2.8 метра висок. Макар този документ да е преувеличавал физическия му размер, няма съмнение, че Конфуций е бил учител и философ с огромен ръст. Неговите идеали са се преплитали с националната идентичност на Китай и цивилизацията на Източна Азия.

Индивидът, известен на Запад като Конфуций, е роден в Конгкиу през 551 г. пр. Хр. близо до Цюфу, в източен Китай. Неговото семейство може би някога е било аристократично, но те очевидно са изпаднали в трудни времена, защото е заемал много работа като млад мъж. Конфуций показа радост за академиците. „На 15 години отдадох сърцето си на учението“, казал той по-късно на своите ученици. Учил музика, математика, класика, история и др. Той е особено очарован от ранните години на династията Джоу (1046-256 г. пр. Хр.) – един спокоен период, който той възприема като златна ера, на която трябва да се подражава.

Конфуций вярвал, че образованието и размисълът водят до добродетелта и че онези, които се стремят да командват другите, трябва сами да култивират дисциплина и морален авторитет. Той се стремял да се издигне през правителствените редици, но често обижда другите със силната си личност, използвайки позицията си на тормозен амвон за проповядване на добро управление. В крайна сметка той е назначен за влиятелен пост на министъра на престъпността в щата Лу, но е паднал чрез агресивните си усилия за реформа.

В продължение на години се опитвал да се върне към обществената служба, за да подобри нещата отвътре, но вместо това намерил много по-голям успех като учител. Конфуций скъсва с традицията в убеждението си, че всички хора могат да се възползват от образованието. Той се ангажира с учене през целия живот “в името на себе си”, което означава самопознание и самоусъвършенстване. Той привлякъл широк кръг последователи, които го познавали като Конгфузи. Тези ученици записват думите му в „Аналектите“, колекция от етични концепции.

Както е посочено в Аналектите, Конфуций е вярвал, че социалната хармония естествено ще следва от правилното подреждане на индивидите във връзка един с друг, като семейната единица е основният градивен елемент на обществото. Затова той подчертава култивирането на лични качества като благосклонност, реципрочност и филиалност, които са от съществено значение за формирането на добре образовани и добросъвестни личности, които ще облагодетелстват обществото чрез обществени услуги.

Конфуций бил пренебрегван по неговото време. Когато починал през 479 г. пр. Хр., той оставил може би 3000 ученици, които се посветили на опазването и разпространението на заповедите на своя учител. Ученията на Конфуций били възторжено възприети като китайска държавна идеология от династията Хан през II в. Пр. Хр. Аналектите ще продължат да ръководят правителствата и индивидите в продължение на хилядолетия, като информират и влияят върху китайската история и цивилизация в този процес.

Автор: Мартина С. Попова