Лековитият гроб на преподобния

Лековитият гроб на преподобния

07/01/2019 Off By nina

Обикновено изследователи и професионалисти не гледат сериозно на традиционните народни лечебни средства. И все пак някои учени започват да променят мнението си за някои от тях, тъй като смятат, че биха могли да открият ключ към борбата със смъртоносните болести и инфекции. Във Фърмана, Северна Ирландия, има реални надежди, че древно народно лекарство може да помогне в борбата срещу устойчиви на лекарства бактерии и вируси.

Откритието е направено в Бохо (окръг Фърмана), малко, заспало село близо до границата с Република Ирландия. В стария църковен двор е гробът на „преподобния Джеймс МакГър, енорийският свещеник от 1803 г.“ се казва в съобщение на Би Би Си. Той е бил уважавана фигура в общността, който от смъртния си одър съобщил, че пръстта от гроба му ще има лечебни сили.

Вярването, че пръстта е лечебна, може би датира още отпреди 19-ти век. Бохо е разположено в археологически богат район и е заселено поне от желязната епоха. Вероятно църквата е била разположена върху или в близост до древен обект като келтски храм или светилище. Някои предполагат, че народните лечебни средства могат да бъдат проследени назад във времето до друидите, които някога са окупирали земята – съобщава Mother nature network.

Лечението са състои в това да се вземе почва от гроба и да се занесе в дома на болен човек. Би Би Си цитира Франк МакХю, местен историк, който твърди, че „хората трябва да лежат върху почвата, поставена под възглавницата им, обвита в кърпа“. Казва се молитва и в крайна сметка почвата се връща обратно на гроба на енорийския свещеник. Има многобройни твърдения, че почвата е изцерила много болни през вековете, въпреки че не е била одобрена от Католическата църква.

И всичко това не е просто бабини деветини!

Тестването на „лечебната почва“ от гробището е извършено от д-р Джери Куин, старши микробиолог и член на международен екип от изследователи, търсещи нови антибиотици за лечение на нарастващия проблем с бактерии, резистентни към лекарства. Той се заинтересувал от народните средства и решил да вземе проба от лечебната пръст. Докторът иска да я тества, за да види дали има научна основа за твърденията, че може да лекува болести. Той подозирал, че има научна причина за широкоразпространената вяра в народната медицина. Това, което открил в лабораторията си, удивило не само него, но и широката изследователска общност.

В пробата д-р Куин открил неизвестен досега вид стрептомицетни бактерии. Ученият ги тествал и открил, че съдържат нови антитела. Те се използват от имунната система на организма за борба с патогените, които причиняват заболяване. Микробиологът установил, че три особено опасни патогена могат да бъдат убити от антителата. Световната здравна организация счита, че тези патогени са основна заплаха за общественото здраве по света.

Медицински пробив

Д-р Куин се надява, че от новооткритите бактерии ще могат да се произвеждат до двадесет антибиотика. Те обаче трябва да бъдат тествани в изчерпателни клинични проучвания, които могат да отнемат години. Независимо от това, новите антибиотици могат да се окажат решаващи в борбата срещу резистентните към лекарства патогени.

Автор – Нина Жишева