Митове и легенди за водата!

Митове и легенди за водата!

01/05/2019 Off By djani

От незапомнени времена водата за хората остава един от най-необичайните елементи. Тя е свързана с много знаци, митове и легенди. Те са различни, но всички се съгласяват с едно – водата е смисълът на съществуването.

В много места на езическото богослужение близо до водите са били издигнати параклиси и храмове, а понякога самите водни тела стават герои на митове и легенди… Нека да започнем нашето мистично виртуално пътешествие.

Първо се обръщаме към японската митология. Всеки знае историята на Потопа, както е описано в Библията. Въпреки това, препратките към него се срещат в митовете и легендите на различни народи. 
В Япония има езеро Tazawa (или Tazavako) дълбоко 423 м. Забележително е, че през зимата езерото не замръзва, въпреки студеното време, характерно за зимата тук,  има много легенди, свързани с него.

Една от тях разказва, че младият и красив рибар Хатиротаро някога е живял в тези части. Един ден той хваща странна риба в реката. Младият човек е гладен и я изяжда. Започва да го гложди ужасна жажда. В желанието си да я утоли, той пие вода от езерото в продължение на 32 дни без прекъсване. На 33-ия ден Хатиротаро се превръща в дракон. Рибарят вече не може да се върне в родния си дом в тази форма и се заселва в езерото. 

Като цяло японците имат много митове и легенди за водата. 

Нека да видим каква легенда има в Южна Америка или по-точно, древно Мексико. В легендите им за потопа се казва: “Небето се приближи до Земята и за миг целият живот приключи.” В техните вярвания е заложено, че планините и скалите, които виждаме сега, са покривали цялата земя, а водата ври и кипи, така че планините стават червени.

Те вярват, че водата е унищожила ненужната, грозна раса на гиганти, и всички хора са се превърнали в риба, с изключение на една двойка, криеща се в дърветата.

В техните митове има бисексуални същества, известни при ацтеките като Омекетули-омесиатъл (майстори с двойна природа). Те са изобразени като божества, доминиращи появата на всички неща, над началото на света.

По това време Нептун (Посейдон) е най-известният и респектиращ герой от митовете на древните южни европейци. Достатъчно е Посейдон да удари с тризъбец земята, така че да се отвори. Посейдон (Нептун) се разпознава и почита като могъщ, и силен бог всички търговци, които му построяват олтари, се обръщат към него с молитви, така че да даде на техните кораби щастливо пътуване без бури и да покровителства успеха на търговията им.



В египетската графика, тройният йероглиф на водата символизира огромни води, т.е. първият океан и първият материал. Ведите казват, че в началото на времето всичко е било като море, лишено от светлина. Водата се сравнява с живителните течности.

В съответствие с тази гледна точка, в древен Египет към мумифицираното тяло е добавяна вода, за да се заменят изгубените „жизнени сокове“. На Нил е даден и божествен образ – без тази река, животът там би бил невъзможен.

В Русия има легенда за водата свързана с владетелят на водите. Според легендите, това е зъл дух, олицетворяващ водния елемент. Живее във водоеми на реки, в басейни и в блата, обича да се заселва под водна мелница, близо до самото колело, затова в древността всички мелничари се смятали за магьосници.

Той примамва човека във водата и го удавя, може да унищожи язовирите, да даде на рибарите богат улов или да разпръсне всички риби и да разкъса мрежите. Затова мелничарите и рибарите в миналото са се опитвали да го успокоят: хвърляли хляб във водата или жертвали някакво черно животно (петел, котка, куче). Рибарите пускали първата уловена риба обратно във водата.

Славяните  пък вярвали  във Водяница – съпругата на водопада, която е  удавена жена.  Водяница предпочитала горски и мелничарски басейни, но най-вече обичала реката под мелниците.

В библейската символика значението на водата е разнопосочно. Тя е символ на Светия Дух, чрез когото Бог помага на хората. Чрез кръщението, извършвано с вода, се очистват душите на хората от греховете им. В същото време дълбоките води са метафора за съкровеното, а в съвременен смисъл – за подсъзнателното.

Приключенски, страшни или крайно любопитни, митовете и легендите свързани с водата са безкрайни.

В съвремието обаче е хубаво да осъзнаваме значението на водата за човешкият организъм и планетата, да я пазим и почитаме. Защото водата е сила и живот!

източник снимки: Google

автор: Тезджан Ферад – Джани