Накъде без мезе?!?

Накъде без мезе?!?

27/04/2019 Off By djani

Мезѐ  (от турски: meze) е вид ястие, използвано за разядка или като допълнение при консумацията на алкохолни напитки. За мезе се сервират колбаси, салати, ядки и риба и др. Приемането на мезето се нарича „замезване“ или „мезене“.

Мезето се консумира предимно без хляб и с алкохол. Месното мезе принципно се поднася  на тънки резени.

Според българската (а и преобладаващо балканска) традиция мезетата се поднасят или като предястия, или като микс от гарнитури, в отделно блюдо или в общо блюдо с месен аламинут. Хайде да разгледаме някои от най-популярните.

Снежанка

Почитателите на ракия и водка твърдят, че тя е чудесно мезе през студените зимни месеци. Необходимите продукти за тази салата са: 1-1.500 кг. кисело мляко, една средно голяма прясна краставица, няколко скилидки чесън, сол, свеж копър, олио/зехтин, орехови ядки. Още: тензух.

Първата стъпка е да се прецеди киселото мляко през чиста суха кърпа (тензух) и да се прехвърли в удобна за разбъркване купа. След това краставицата се реже на ситни кубчета и леко се посолява. Чесънът се счуква с щипка сол в хаванче и тогава се добавя към изцеденото мляко.

Прибавят се  3-4 супени лъжици олио/зехтин и 1 супена лъжица ситно нарязан копър и 3-4 супени лъжици ситно нарязани орехи.

Кьопоолу

Приготвяне:

Патладжаните и чушките се почистват, измиват и почистват. Доматите се белят и режат на кубчета. Скилидките чесън смачкват добре. Патладжаните и чушките се изпичат във фурна, докато добият приятен загар. След това люспите на чушките и кожата на патладжаните се бели. Режат се на кубчета. С помощта на пасатор  патладжаните и чушките се намачкват. Бавно се прибавя зехтина. Овкусява се със сол и пипир.

Руска салата

Сварените до пълна готовност картофи се обелват и нарязват на дребни кубчета. Изсипват се в купа и към тях се добавя прецеденият грах, нарязаните на кубчета шунка, кисели краставички и варени моркови, а също и нарязаните на дребни парченца твърдо сварени яйца.

Салатата се овкусява с майонеза, лимонов сок, черен пипер и сол. Разбърква се старателно и се сервира.

Като основа за мезета служат и различните видове сирена и кашкавали (за вина), печен пипер, варени картофи, всички видове зърнени култури като боб, нахут, червена леща и др. Сварените яйца са идеални като добавка към салати, дори като основа за отделна салата.

Мезетата са най-разнообразни и са неделима част от балканската трапеза. Заимствани от различните кухни, подходящи за всеки вкус и лични предпочитания, те са разнообразни и вкусни.

източник снимки: Google

автор: Тезджан Ферад – Джани