Остров Таширо – царството на котките

Остров Таширо – царството на котките

16/02/2019 Off By djani

Любовта към котките датира много отдавна. В някои древни култури си е направо култ. Неведнъж съм споменавала за необяснимото си привличане към котки, но днес попаднах на информация за място, където наистина „бъка” от котки. Записвам си го като местата, които един ден ще посетя задължително или МКЕДЩЗ (няма такава абревиатура, измислих си го) и препоръчвам същото и на вас.

Сред хилядите малки острови, които съставляват вътрешното море Сато, остров Таширо в префектура Мияги се откроява по една конкретна причина. Котките са царете на най-известния японски остров. Горе–долу на всеки човек се падат по шест котки. Разположен близо до брега на Сендай, островът е отворен за туристи и задължително трябва да се види от любителите на котки и природата.

По време на периода на Едо,  много от островите Тачиро отглеждали копринени буби за производство на коприна, но това е увеличило популацията на мишки. Гризачите унищожили рибарските мрежи, благодарение на които местните жители хващали риба. За да решат проблема и да се отърват от мишките, местните жители донесли котки на острова. След време, котките започнали  да превъзхождат техните собственици. На островът живеят 120 котки,  докато броят на хората е 22.

Въпреки фактът, че в японската култура се смята, че котките носят късмет, те не са опитомени на остров Таширо и свободно се движат навсякъде. Самият остров е малък и се простира между два малки пристанищни града, които са разположени в двата му края.

Пристанището  Nitoda е град, където котките са най-много. Малък град,  в който има безброй криволичещи пътеки и срутващи се сгради. В Нитод няма какво да се прави, освен  тихите улици, където котките се лутат безгрижно. На запад от града има малък музей, където срещу скромна такса може да се види малка колекция от отпечатани снимки.

Къщата Манга е едно от малкото места на Таширо, където може да се отседне. Тя е широко известна със своята котешка архитектура. Разположена е на хълм, на тревиста поляна, къщата Манга е чудесно място за почивка през деня.

 Светилището за котки е малък храм, разположен в покритото с дървета сърце на острова. Посветено е на пухкавите жители на Таширо и тук може да се видят много котки на едно място.

източник снимки: Google

автор: Тезджан Ферад – Джани