Пелмени – “най – тестената ябълка на раздора”

Пелмени – “най – тестената ябълка на раздора”

04/02/2019 Off By djani

  Историците на националната кухня  никога няма да стигнат до общо мнение за националните корени на това популярно  ястие. Но всяка модерна нация иска да се смята за особено талантлива. Така че сега китайците са убедени, че това е китайската национална храна, ако имате път към турско ще ги срещнете под наименованието „мантъ” – абсолютно същият вид и технология, но малко предобрят с лютите подправки, ако питате мен, финландците –  твърдят, че е финландска, и дори чилийците, смятат, че това е тяхната оригинална храна и потвърждават това с резултатите от археологическите разкопки.

Според една версия, монголо-татарите са донесли пелмените в Русия. Тази теория се основава на факта, че пелмените са приготвени според каноните на китайската кухня – дълга подготовка и краткотрайна топлинна обработка.

В етимологичния речник на А. Г. Преображенски се дава думата “кнедли”, която звучи като пелниан. Преведено от пермски и удмуртски “pelnjan” означава “тест ухо” (пеле – “ухо, ухо”, бавачка – “тесто, хляб”). Така името на ястието определи първоначалната им форма. С течение на времето, думата Пелиан е преименувана на „пелмени“.

Истинските пелмени трябва  да имат широко тесто, което да  заобикаля пълнежа, а самият пълнеж да остане свободен, оставяйки малко празно пространство, така че пелмените да не се пръснат и да не се пукат  по време на варене.

  Класиката на пелмена   е дебелият полумесец, чиито краища са залепени. За истински и умели майстори, се считат тези, които изрязват пелмените  с чаша. Те разточвават малки парчета тесто с размера на череша за всяко пелменка поотделно. Смята се, че най-вкусните пелмени  са  малки, с размер на сладка череша. По принцип тя трябва да е с такъв размер, че да може да бъде поставена напълно в устата – едва тогава ще можете да се насладите на вкусния бульон, образуван от пълнежа в корпуса.

Ето и рецепта за по-смелите, готови да пробват.

Сибирски пелмени

Необходими продукти:

За тестото: 300 г. брашно, 2 яйца, вода до желаната консистенция, 1/3 чаена лъжичка сол.

За плънката: 300 гр. телешко месо , 200 грама свинско месо, 150 гр. лук, 100 мг. ледена вода или лед, щипка захар, щипка сол, щипка смлян черен пипер.

Формиране: 2 супени лъжици брашно, 1/2 яйца.

За варене: 1 литър силен бульон от месо.

Отделно 1/2 чаша  оцет.

  Начин на приготвяне:

Смесете съставките и пригответе безквасните тесто. Оставете да престои около  30 минути.

По това време пригответе плънката. Към каймата, добавете нарязаният лук, сол, захар, смлян черен пипер и ледена вода или фино натрошен лед. Всичко се разбърква добре . Формирайте малки пелмени. Сложете ги във фризер да замръзнат.

След това се варят в силен бульон от месо,  с подправки (риган, пипер и т.н.).

Сибирските пелмени могат да се сервират в бульон или горещи  върху ястие.

Когато се сервират в чиния, бульонът се сервира в чаши.

Някои хора добавят оцет за вкус. Някои ги сервират като супа с бульон.



Други ги заливат със сос от сметана и подправки като ордьовър.

Приятного аппетита!

п.с. Има и мързелив вариант, за тези, на които не им се точи тесто. Пълните кайма в малки макарони и ги сварявате, но пак е цяло изкуство за търпеливи хора…


източник снимки: Google (да знаете, че някой път като си мислим, че вали дъжд, на Гугъл му текат лигите…)

автор: Тезджан Ферад- Джани