Последните пет години – най-горещите досега

Последните пет години – най-горещите досега

22/05/2019 Off By martha

Последните пет години – от 2014 до 2018 г. – са най-топлите години, отбелязани през 139-те години, когато Националната администрация за океаните и атмосферата е проследила глобалната топлина. 2018 г. беше четвъртата най-гореща година, записана някога.

Глобалните температури на въздуха са се затопляли постоянно през последните десетилетия, измествайки се леко нагоре и надолу от година на година в зависимост от естествените колебания на климата, но следвайки последователна възходяща пътека. Температурите на Земята са сравнително по-високи от средното за ХХ век.

Затоплящият се климат не само загрява лятото, но може да наруши и метеорологичните модели, като направи бурите по-силни, а дъждовни събития по-интензивни. Това може да се промени за местата, когато и където пада сняг или замръзнат езера. Но все по-нарастващата топлина също е предизвикателство за хората и живите същества по света. Топлинни вълни от Европа до Австралия разтърсиха планетата през миналата година, разрушавайки данните за температурата и подхранвайки опустошителни пожари. Научните открития на европейските топлинни вълни са около пет пъти по-вероятни заради изменението на климата, предизвикано от човека. Горските пожари, които разрушиха западните щати на САЩ, също бяха засилени от изменението на климата, твърдят учените, тъй като топлината и сушата изсмукали водата от растителността, оставяйки я суха и запалима.

Прогнозата за следващите години сочи все същото. Офисът на Metropol от Англия прогнозира, че 2019 г. вероятно ще бъде дори по-топла от 2018 г. Но учените подчертават, че емисиите на парникови газове са основният фактор, който повишава температурите както през последните десетилетия, така и в бъдеще.