10 храни, полезни за всичко

10 храни, полезни за всичко

12/10/2018 Off By martha

Възпалението е увертюра към огромен брой болести. Според медици то е спусъкът за алергии, астма, артрити, фибрози, сърдечен удар и още десетки други. Ракът всъщност е постоянно възпаление, една така и незарастваща рана. Справянето с възпаленията е ключът към дългия и щастлив живот в добро здраве. Ако искате да се борите с тях с природни средства, а не с медикаменти, просто се огледайте – около вас е пълно с противовъзпалителни храни. 10 от тях са полезни за всякакви възпаления – от мускулна треска до рак. Те са:

 1. Джинджифил

  Съдържа веществото джинджепол, което лекува отекли стави,кръвоносни съдове, стомах и черва. Усилва имунната система и е лекарство дори за морска болест.
 2. Канела

  Много ефикасно сваля кръвната захар, убива микробите в тялото и подобрява мозъчните функции.
 3. Череши и вишни

  Богати на витамин С и други антиоксиданти, те доказано облекчават болките в жлъчни камъни и артрит и намаляват отоците по тялото.
 4. Лук и чесън

  Всички зеленчуци от семейството лукови са превъзходно средство срещу възпаления, а освен това свалят нивото на лошия холестерол. Най-силно антираково действие има чесънът.
 5. Куркума

  Този жълт корен съдържа куркумин, съставка, която прави чудеса срещу възпаления. Куркумата действа и като обезболяващо.
 6. Орехи

  Най-добрият източник на растителни омера-3 мастни киселини. Съдържат ги и други ядки, но орехите са най-много. Помагат за здраво сърце, за здрави стави, за добро кръвообращение и за остър ум.
 7. Ананас

  Хем е вкусен, хем е единственият източник на бромелаин – ензима, който лекува мускулни травми. Той премахва подутините и се включва във възстановяването на съединителната тъкан. Ананасът помага при храносмилането и облекчава болката при ревматизъм.
 8. Моркови

  Богати на витамин А, морковите съдържат и каротини, Те арестуват виновниците за възпаленията – свободните радикали в тялото. Точно същото правят и другите оранжеви храни – кайсии, тикви, чушки и др.
 9. Ленено семе

  Ако докторът ви предписва омега-3 мастни киселини, но не можете да се насилите да глътнете лъжичка рибено масло, има алтернатива – ленено масло. То е богато на омега-3 колкото и рибата.
 10. Листни зеленчуци
  Колкото са по-тъмни, толкова по-добре. Премахват възпаленията на мозъка, намаляват риска от рак и заздравяват сърцето.

БОНУС: Червено вино

Съдържа същите флавонойди като листните зеленчуци, но и ресвератрол. Това е чудодейната съставка, заради която най-големите любители на виното – французите, толкова рядко страдат от сърдечни болести.

 

Автор: Мартина С. Попова