Откриха бебета на отдавна изчезнали галапагоски костенурки

Откриха бебета на отдавна изчезнали галапагоски костенурки

03/09/2019 Off By nina

Учените смятаха галапагоските костенурки за отдавна изчезнали, но група учени направиха забележително откритие.

Галапагоските костенурки са считани за едни от най-застрашените животни на Галапагосите.

Но новите проучвания показват, че в момента на острова живеят над 500 броя, след като огромните усилия за опазване и населяване се оказаха успешни.

Костенурките, от които има най-малко 300 забелязани, за първи път са били видени от изследователя Джеймс Гибс през декември. Гибс каза, че 10 от тях са новоизлюпени.

Той каза за Dodo:

„Удивен съм, че костенурките ни дадоха възможност да компенсираме грешките си след толкова време. Скорошните раждания помагат да се изтеглят критично застрашените животни обратно на ръба на изчезване, след като бяха почти изтребени в резултат на човешка дейност“.

Моряците за първи път пристигат на остров Пинзон в средата на 18-ти век, на кораби, превозващи плъхове.

Опашатите гризачи, които дойдоха на островите на ранните плавателни съдове, бързо се укрепиха в крехката екосистема и започнаха да пируват с яйца и новоизлюпени костенурки на острова. Дотогава костенурките са имали малко естествени врагове.

Човешкото нахлуване на плъхове е било толкова пагубно за популацията на костенурките, че през следващите десетилетия нито едно потомство на костенурките не е оцеляло от натиска – поставяйки вида на ръба на изчезването.

Но усилията за опазване, разработени през 60-те години на миналия век, когато популацията на костенурките е намаляла до по-малко от 100, били насочени към намаляване на популацията от плъхове на Пинзон в Галапагос.

Природозащитниците откриха няколко яйца, които събрали и излюпили на близък остров.

Костенурките се излюпват и отглеждат в продължение на пет години, докато не станат достатъчно големи, за да не бъдат нападани от плъхове, преди да бъдат пуснати обратно на Пинзон – но плъховете все още упорствали.

Обаче през 2012 г. биолозите използват хеликоптери за разпространение на отрова, предназначена за убиване на плъховете – и тя проработила; наскоро Пинзон беше обявен за свободен от плъхове.

Гибс каза:

Невероятното изкореняване на плъхове на този остров, извършено от парковата служба, създаде възможността костенурките да се размножават за първи път.

Превод – Нина Жишева