Тадж Махал

Тадж Махал

02/12/2018 Off By martha

Величественият мавзолей Тадж Махал направен изцяло от бял мрамор и инкрустиран с скъпоценни камъни. Звучи като царствен дворец от фантастиката. Гордостта на Индия се намира град Агра. Създадена в памет на любимата съпруга на Шах Джахан, постройката се считана за една от най-красивите в света. Милиони туристи я посещават всяка година.

Построена през XVII век, можете да си представите изумлението, което било изпитано от обществото. От архитектурна гледна точка, днес би било сложно да се построи, но и никой не би инвестирал богатството си за мавзолей направен от бял мрамор. Шах Джахан бил познат с любовта си към архитектурата и бил кръстен „Строителя на чудеса“. След извисяването му на власт, жена му се разболяла и заръчала на смъртното си легло Шах Джахан да построи най-хубавият храм. След смъртта й, той веднага започнал проекта. В продължение на следващите две десетилетия 20,000 работници, архитекти и художници били наети за осъществяването на заръката. От цял свят били докарани материали със слонове. Всевъзможни скъпоценни камъни били вградени в мраморните блокове.

Три години след завършването на Тадж Махал, владетелят се разболял. Неговите синове воювали помежду си за трона и в крайна сметка победителят поставил баща си под арест. Той помолил килията му да има директен изглед към Тадж Махал. Той умира като затворник и бил погребан при жена си в комплекса на двореца. Гробовете им не са достъпни за обществото, но те са изобразени в Тадж Махал с две паралелни гробници в постройката.

Счита се, че оригинално е имало планове да бъде построен втори храм от другата страна на реката, паралелно на Тадж Махал, но този път от черен мрамор. Проектът никога не е бил започнат, вероятно заради неочакваната болест, която покосила владетеля. Би било величествено да бъде погребан в еднакво престижен храм като жена си, точно като по приказките. Но дори и само един, Тадж Махал остава една от най-изумителните, бляскави и красиви постройки в света днес.

Автор: Мартина С. Попова