Легендарната библиотека в Александрия

Легендарната библиотека в Александрия

03/12/2018 Off By martha

Преди 2,300 години владетелите на Александрия, Египет се захванали с осъществят една от най-големите цели на обществото по това време – да съберат всичкото знание от света на едно място. По време на висотите, библиотеката на Александрия съдържала неповторими свитъци и огромно количество книги. Това привлякло учени от цял свят да пропътуват пътя до Александрия и да се потопят в океаните от знание в библиотеката. Там се изучавали един от най-известните гръцки мислители. Но до V век тази велика библиотека изчезнала. Много вярвали, че била унищожена в катастрофален пожар. Истината е малко по-сложна от проста злополука.

Идеята за библиотеката дошла от Александър Велики. Мечтата му била да създаде империя на знанието и науката. Той починал преди да започне строителството на библиотеката, но неговият наследник осъществил тази идея. Казва се, че постройката била уникално съчетание на гръцка и египетска архитектура в едно. За жалост, няма останали документи на облика й. Знаем, че е имало аудитории за лекции и учебни стаи.

След завършването на библиотеката владетелят започнал да попълва хилядите полици и рафтове главно с гръцки и египетски писания. Той поканил учени да дойдат да живеят и учат в Александрия като им предоставил всичкото знание, което библиотеката съдържала. Те донесли своите книги и помагала и ги добавили към уголемяващата се колекция. Но владетелите на Александрия искали копие на всяка книга на света.

Пристанището на града било едно от най-заетите. Издали закон, че ако плавателен съд желае да остане в пристанището, трябва да даде книгите си за преписване. Властите задържали оригиналите и върнали копирания материал. С огромното количество информация станали почти невъзможно да се намери нещо специфично. За това бил създаден първият каталог за книжната наличност на библиотеката.

Погрома на Александрия дошъл с инвазията на Юлий Цезар. Той изгорил корабите в пристанището и се смятало, че пожарът се разнесъл из града и погълнал великата библиотека. Знаем обаче, че учени посещавали библиотеката години след тези събития. С времето и разностранните култури които окупирали египетските земи библиотеката изчезнала. Различните религии приели знанията като заплаха и унищожили съдържанието, а накрая и самата постройка.

Въпреки, че огромното количество знание е изгубено, днес продължаваме да събираме наука и да мислим по-лесни и достъпни начини да получим информация. Дали нашите дигитални архиви ще издържат унищожение или те също се бъдат погубени с времето…

 

Автор: Мартина С. Попова