46°С градуса във Франция!

46°С градуса във Франция!

02/07/2019 Off By nina

Миналата седмица в петък село Гальарде-ле-Монтьо, разположено в южна Франция извън Монпелие, достигна 46°С градуса, най-високата температура, регистрирана някога в континентална Франция.

Тази гореща вълна прекъсна предишния рекорд от 45°С, който бе поставен само преди няколко часа в село Вильевие. И това не бяха единствените горещи точки. Брайън Кан от Earther съобщава, че най-малко 12 метеорологични станции във Франция са измерили температури над 40°С, което е най-горещата температура, установена през 2003 година.

Според AFP, температурният скок превръща Франция в седмата европейска нация, която някога е надвишавала 40°С, като се присъедини към България, Португалия, Италия, Испания, Гърция и Северна Македония.

Франция не беше единствената нация, която е изпитвала екстремна топлина миналата седмица. Андора, Люксембург, Полша, Чехия и Германия определят рекордно високи температури за месец юни. Германия понижи ограничението на скоростта на част от автобаните, притеснена от изкривяването на пътищата. Горещината предизвика най-лошите пожари, които Испания е виждала от 20 години с три големи пожара из цялата страна.

Най-малко седем души загинаха във Франция поради жегата, поне два смъртни случая в Испания и двама в Италия. Но това е далеч от 2003 г., когато около 70 000 души са загинали в Европа, включително 15 000 души във Франция, по време на тогавашната топлинна вълна, съобщава Саша Ингбер от NPR. След това френското правителство предприе поредица от мерки, за да защити хората от топлината, включително система за предупреждение. Френската метеорологична служба издаде най-високото си предупреждение за четири региона на страната миналата седмица, което доведе до затварянето на 4000 училища. Обществени помещения за охлаждане също бяха отворени в градовете в цялата страна, а обществените паркове и басейните бяха отворени с удължено работно време.

Макар че французите се справят някак си с топлина, френското вино страда. След три години суша много лозя в южна Франция вече изпитват стрес. Огромната топлина започна да им надвива, насажденията започнаха да увяхват и изсъхват при потискащите температури. „Аз съм винопроизводител от 30 години. Никога досега не съм виждал лоза, изгоряла от тежка жега”, казва Джером Демпси.

В неделя на топлинната вълна в голяма част от Франция и други части на Европа най-накрая отслабна – въпреки че се очаква да продължи в Германия и части от Източна Европа за още един-два дни.

И така, какво доведе до масивния скок а температурите в началото на лятото? В друга статия Брайън Кан обяснява, че топлинната вълна е причинена от феномена, наречен рекс блок. Метеорологичният модел се случва, когато стационарната система за високо налягане над Гренландия и системата за ниско налягане над северната част на Атлантическия океан изкривяват струята, прекъсвайки по-хладния въздух от северните ширини до Европа. Появява се и пренос на горещ въздух от Сахара през Средиземно море.

Карстен Хаустейн, климатолог от Университета в Оксфорд казва, че е трудно да се каже доколко събитието се дължи на изменението на климата. Според него някои изследователи смятат, че флуктуациите в струята могат да бъдат свързани с температурите на затопляне в Арктика. Като цяло обаче топлинните вълни като тази са два пъти по-вероятни поради климатичните промени, смята той.

Превод – Нина Жишева