Старите телефони спасяват света

Старите телефони спасяват света

19/12/2018 Off By nina

Следващия път, когато получите нов телефон, можете да направите повече със стария, отколкото просто да го изхвърлите в кошчето или да го поставите в чекмеджето. Rainforest Connection е програма, която събира стари телефони, за да помогне за борбата с незаконното изсичане на горите в света. Ето как дарените устройства запазват Амазония и другите тропически гори по целия свят.

Топър Уайт прекарва голяма част от времето си из горите по целия свят. Като основател на Rainforest Connection (със седалище в Сан Франциско), Уайт не може да пренебрегне загрижеността си за обезлесяването по време на тези пътувания, като отбелязва колко трудно е правителствата и местните общности да спрат бързото унищожаване, причинено от незаконната сеч. Тогава му хрумнала идеята да използва мобилни телефони, за да слуша и да открива дърварите. 

Уайт постигна това, като прикрепва мобилните телефони към слънчеви панели с микрофон и ги поставя по върховете на тропическите гори. След като телефонът разпознае шума от верижния трион, той изпраща съобщение за местонахождението до местните власти, които могат да локализират незаконните секачи. Всеки телефон има обхват в радиус  почти миля, така че трябва да бъдат разположени из цялата гора. По този начин дарените телефони са изключително полезни, намалявайки необходимостта от закупуване на нови, за да бъдат покрити по-големи пространства и едновременно с това се спестява от рециклирането на електронните отпадъци и се опазва околната среда.

Незаконното обезлесяване е една от основните причини за изменението на климата. Земята губи годишно 18,7 милиона акра гори, което е еквивалентно на 27 футболни игрища всяка минута и според ООН до 90% от изсичането на тропическите гори е незаконно. Уайт се надява повече местни власти и общности да приемат неговата технология, която да им помогне да защитят горите си от безразборните верижни триони, които ги разкъсват.

Дори и по-старите, обикновени модели мобилни телефони могат да изпълняват тази проста функция, така че всеки тип телефон може да бъде дарен на Rainforest Connection. Независимо от общото вярване, дори и най-отдалеченото място в джунглата може да получи клетъчна услуга в зависимост от доставчика. Това позволява на Уайт и неговата организация да защитават далечните пространства на Амазония. След като получи телефоните, всяка общност може да поддържа свои собствени устройства и да работи самостоятелно.

Мобилните телефони имат и допълнителен бонус – с тях могат да се следят и местните популации птици и да представят на експертите по-точна представа за видовете и броя им. Телефоните могат да улавят и звуци от мотоциклети, автомобили и стрелба, което е система, използвана в Африка и други региони, за предпазване от бракониери.  

Дарените стари телефони могат да допринесат за опазването на застрашените видове, спасяването на световните гори и прекратяването на глобалното затопляне.

Автор – Нина Жишева