Ние, нашите решения и щастието ни

Ние, нашите решения и щастието ни

18/03/2019 Off By nina

Много от нас са прекарали много нощи, взирайки се в тавана м размисли какво да правим с живота си, каква кариера да преследваме и къде по-скоро да живеем. И след това прекарваме дните си в избора на това какви обувки да обуем, ​​как да си свършим работата по-бързо и къде да обядваме.

Не винаги е лесно да правим добри, смислени избори, но когато правим това, процесът върви по следния начин:

Определете целта си.

Определете стойността й.

Подредете и разгледайте наличните си възможности, за да я достигнете.

Определете вероятността всяка опция да отговаря на целта ви.

Изберете опцията, която най-добре отговаря на целта ви.

Използвайте резултата от този опит, за да коригирате бъдещите си цели и начина, по който вземате бъдещи решения.

Това е най-добрият начин за вземане на решения, но често, нашите чувства и инстинкти провалят процеса. Макар че вече знаете много добре, че трябва да държите ръката си далеч от гореща печка, след като вече сте се парили, това е по-скоро научено поведение, отколкото съзнателен избор и, когато става въпрос за живота, често повтаряме грешките си.

Много лоши решения са резултат от поставянето на лоша цел, като начало. Борещият се наркоман се подхлъзва, защото е преместил целта си от това да остане трезвен на това да се надруса. Така че първата стъпка от вземането на решение изисква от вас да си зададете въпрос: Какво точно искам?

След като установите целта си, трябва да разберете как да я постигнете. Вашите вярвания, опит и личност ще определят и възможностите ви.

Да речем, че имате нужда от пари. Можете да си кажете:

  • Ще кося дворовете в квартала.
  • Ще работя в местния магазин или ресторант.
  • Ще оправя автобиографията си и ще потърся по-високо платена работа.
  • Ще започна да уча за инвестиране.

За да научите какви са достойнствата на всяка опция, трябва да намерите надеждни източници на информация. Твърде много информация обаче може да изкриви вземането на решение и да направи изхода да изглежда по-важен, отколкото в действителност е. Страхът от съжаление е мощен мотиватор и проучванията показват, че когато имаме твърде много възможности, смятаме, че съжаляваме повече, ако изберем грешната. Също така, ние можем подсъзнателно да задълбочим шестте си първоначални цели, като не сме честни със себе си кой вариант е най-добър. Установената ни цел, като, например, да печелим повече пари, може и да не е нашата истинска цел.

След това трябва да определите кой избор най-добре отговаря на вашата цел. Ако искате да подобрите финансовото си състояние, стойностите на опциите ви могат да изглеждат така:

  • Проблемите ми с пари са прекалено значими, за да може косенето на трева да ми помогне.
  • Може да загубя къщата си, ако скоро не увелича доходите си.
  • Нямам време да започнем да уча как да инвестирам, а и нямам какво да инвестирам.
  • Ще започна незабавно работа в ресторант и ще работя върху автобиографията си след това.

Можете да изберете последната опция и след това да видите дали тя ви прави щастливи или съжалявате. Измъкна ли ви от финансовото ви затруднение? Или трябва да се фокусирате върху резюмето си? Следващия път, когато ви се наложи да взимате решение, използвайте резултата от това, за да обмислите отново, как да изберете най-доброто бъдеще.

Превод от английски – Нина Жишева