Aко счупим нещо в музей…?

Aко счупим нещо в музей…?

27/01/2019 Off By martha

Ако някога сте били в музей или галерия, вероятно сте забелязали, че някой исторически артефакти са зад стъклена витрина, но други са в отвореното пространство. Възможно е човек да се спъне и да повреди безценните предмети.

Какво следва, ако това се случи?

Оказва се, че ситуацията няма да бъде толкова драматична колкото може би си представяте. Музеите и галериите почти винаги имат застраховки за подобни случаи. Все пак, случват се злополуки. Във всички ситуации, в който предмет от изложба е бил повреден, който е документиран, не са били наложени никакви такси върху индивида. Най-лошото, което може да се случи при такава злополука е да бъдете изгонен от музея или да ви бъде забранено да посещавате обекта.

Ник Флин посещавал музей в Кеймбридж, когато се спънал и бутнал три вази от VII век, който били на стойност около 200,000 долара. Той казва, че по никакъв начин не е било нарочно, просто невнимание от негова страна. Отговорът на музея бил под формата на писмо, което посъветвал Флин да не посещава музея в близкото бъдеще. Музеят дори не искали да го именуват публично, за да не го засрамят. Знаем името му защото е бил намерен от великобританската преса.

При друг случай от 2010 година, млада дама, която не била именувана публично, разрушила 130 милионова картина на Пикасо. Картината се казвала „Актьорът“, а младата дама паднала върху нея по време на час по изобразително изкуство. Това, скъсало паното в долният десен ъгъл. При тази ситуация, музеят бил по-разтревожен дали дамата е добре, отколкото картината.

Изглежда, че няма особено големи санкции, ако счупим нещо в музея, но това не означава, че не трябва да внимаваме изключително много. Предметите, картините, артефактите и др., който биват представени на обществото за безценна част от нашето минало и изкуство и е наше задължение да се грижим за тях.

Автор: Мартина С. Попова